Kasia M. Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2009 WSZYSTKIE SKŁADNIKI (jakie potrzebujesz na cały tort): 6 jajek 6 łyżek cukru pudru 6 łyżek mąki krupczatki 6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao płaska łyżeczka proszku do pieczenia trochę soli 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy (1 łyżka stołowa) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 masło roślinne lub margaryna Kasia sok z pół cytryny 2 serki homogenizowane (po 250g) śmietankowe lub waniliowe 2 galaretki (najlepiej wiśniowe) rozprowadzić w 800ml wody 3-4 banany lub wszędzie gdzie banany jakiś inny owoc (nie kiwi ani ananas bo uniemożliwiają stęgnięcie galaretki, chyba że sparzysz wrzątkiem) śmietana kremówka (taka do ubicia z pudrem i śmietan-fixem) lub po prostu śnieżka na mleko (wg przepisu na opakowaniu) NIE UŻYWAĆ ŚMIETANY W AEROZOLU BO SIĘ ROZPUSZCZA PO JAKIMŚ CZASIE NAWET W LODÓWCE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Potrzebujesz na to ok. 5-6 godzin, najlepiej jak szykujesz jakieś przyjęcie to zrobić ten tort dzień wcześniej to będzie o wiele lepszy w smaku. NAJPIERW ROBIMY BUDYŃ: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej Z mleka odlać pół kubka. Resztę mleka zagotować z cukrami a w kubku rozprowadzić mąki. Jak mleko się zagotuje zmniejszyć gaz i powoli wlewać mleko z kubka cały czas mieszając. Trzymać na gazie do stęgnięcia aż ponownie się zagotuje (cały czas mieszaj bo się porobią grudki). Odstawić z gazu i pozostawić do wystygnięcia. gotowy budyń BISZKOPT JASNY: 3 jajka 3 łyżki pudru 3 łyżki krupczatki szczypta soli pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia BISZKOPT CIEMNY: tak jak biszkopt jasny plus 1 łyżka kakao Radzę je robić oddzielnie to wtedy wylejesz na blachę świeże i puszyste ciasto za każdym razem. Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać po żółtku. Dodać mąkę, wymiksować, dosypać krupczatkę, sól i proszek (i kakao). Wylać na wysmarowaną blachę (może być wyłożona papierem lub folią aluminiową). Piecw nagrzanym do ok. 180-190st.C piekarniku przez 17 minut. Po tym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i potrzymać przez jakieś 2-3 minuty to mamy dużą sząnsę że biszkopt nie opadnie. W międzyczasie jak czekamy na upieczenie biszkopta robimy galaretki i odstawiamy do wystygnięcia. Z ciemnego biszkopta kieliszkiem wycinamy dziurki i kroimy tyle plasterków banana ile dziurek zrobiliśmy i jedziemy dalej. MASA BUDYNIOWA: 1 masło roślinne wcześniej przygotowany budyń sok z pół cytryny 1 łyżka kakao Masło rozkręcić, dodawać po łyżce budyniu. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao a do drugiej sok z cytryny (masa się się zważy, a przynajmniej tak to wygląda ale zapewniam że nic niekomu się nie stanie, dobra jest), bardzo dokładnie wymiksować. gotowe masy MASA Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO: 2 serki połowa z przygotowanej galaretki reszta bananów pokrojonych w kostkę Tężejącą galaretkę połączyć z serkiem, dobrze wymieszać i dodać banany (i znowu wymieszać :lol: ). KOLEJNOŚĆ WARSTW: 1. Biszkopt jasny 2. Masa ciemna 3. Biszkopt ciemny 4. Do dziurek wciskamy plasterki banana (grubość wedle uznania) 5. Zalewamy tężejącą galaretką pozostawić do całkowitego stężenia 6. Na to masa z serków homogenizowanych i wciskamy kółka z biszkopta ciemnego znowu pozostawić do stężenia 7. Smarujemy masą cytrynową 8. Na to bita śmietana (nie jestem dobra w dekoracjach z bitej śmietany) Pozostawić w tortownicy i w lodówce jeszcze przez jakieś 2-3 godziny niech wszystko się porządnie ściągnie, potem dopiero odczepić ścianki. Cytuj
campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 wyglada bardzo apetycznie, az by sie chcialo zjesc mniam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.