Gość eemil Opublikowano 20 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2009 Czy jak dodam wódki do masy budyniowej to mi sie nie zważy. Czy macie panie jakieś sprawdzone na 100% przepisy na mase bydyniową? Chciałbym zrobic ciasto ale w przepisie jest tylko budyń bez masła bez niczego! Czy on zastygnie i bedzie sie trzymal masy? Pomoże ktoś! A i jeszcze pytanko jak długo czekac aby mleko skondensowane ostygło? Cytuj
iwona30 Opublikowano 22 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2009 Masa budyniowa. 1/2 litry mleka (czyli 2 szklanki) 12 łyżek cukru cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej kostka masła Wykonanie: Szklankę mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować w drugiej szklance mleka rozprowadzić mąkę i żółtka i jak mleko będzie kipieć wlać mleko z mąką i gotować aż zgęstnieje wystudzić i utrzeć z masłem. A co do pytania to myślę że można dać wódkę ale do ostudzonego budyniu małym strumyczkiem lać i mieszać i dopiero utrzeć z masłem. Gdyby się masa zważyła to daję masę do rondelka i stawiam na gazie i mikserem na szybkich obrotach miksuje wtedy ładnie się łączy. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Ja wodke dodaje prawie do wszystkich mas i zawsze pod sam koniec jak juz masa jest utarta.Jeszcze nigdy mi sie nie zwazyla :) Cytuj
basga Opublikowano 26 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2010 A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 10 Stycznia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2011 A mnie właśnie taka z żółtkami się przed świętami zważyła i ucierałam jeszcze raz dolewając po łyżeczce wrzątku i było ok. Masa się warzy wtedy, kiedy składniki mają różną temperaturę. To jest główny powód. Wystarczy leciutko podgrzać, ale można też zacząć od utarcia 1/4 kostki masy i dodawać po łyżce zwarzoną masę, ale to dłuższy proces, choć smakowo mniej masa traci na wartości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.