adrijah Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Na forum jest kilka podobnych przepisów, ten się trochę różni od pozostałych, dlatego zakładam oddzielny wątek. Przepis oryginalny znam z forum wizaż.pl HOT DOGI W CIEŚCIE składniki na 10 sztuk: - 2 szklanki mąki - 1/4 szklanki mleka - 1 jajko - 1/2 kostki margaryny - 1 op suchych drożdży (7g) - 2 łyżki cukru - 5 parówek - 10 plasterków żółtego sera + łyżka mleka + łyżka ziaren sezamu Podgrzać mleko, rozpuścić w nim drożdże i cukier, odstawić do wyrośnięcia. Później do mąki, roztopionej i ostudzonej margaryny i jajka dodać wyrośnięte drożdże. Zagnieść ciasto. Podzielić je na 10 kawałków, każdy rozwałkować. Na każdym kawałku układać plasterki sera żółtego i pół parówki. Zawinąć. Posmarować wierzch mlekiem i posypać sezamem. Piec w temp 200°C aż do zarumienienia ciasta (u mnie 20 minut bez termoobiegu). [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
tysia_90 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Mój mężczyzna bardzo lubi zwykłe kolacje, ale ze szcyptą inności;). Napewno wypróbuje Twoje hot-dogi:). Zawsze takie parówki zawijałam w ciasto francuskie, a takie też mogą byc pyszne:) Cytuj
adrijah Opublikowano 29 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Ja nie przepadam za ciastem francuskim, dlatego spodobały mi się te hot-dogi :-D jak na drożdżowe to bardzo szybko się je robi, nie muszą 3 razy wyrastać itd :mrgreen: A, w oryginale jeszcze w środku jest ketchup, ale jak się je na ciepło, można się poparzyć, dlatego ja już po upieczeniu polewam ketchupem PS. to ciasto można wykorzystać do innych wypieków, ja np zamierzam upiec paszteciki z różnymi farszami m.in. na wigilię :) Cytuj
tysia_90 Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 Tez takie wypieki polewam ketchupem lub sosami dopiero po wypieczeniu. A na paszteciki znalazłam na innym forum przepis. Może Ci się spodoba:). Raz je robiłam:) Lubie próbować wszystkiego:). [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
tysia_90 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Dziś na kolację zrobiłam te Hot-dogi. Przepyszne;). I jaki zapach unosi się po domku:). Połowę z nich nadziałam dodatkowo podsmażonymi pieczarkami:). Ale następnym razem pokombinuję z innymi dodatkami:). Świetny przepis:) Cytuj
mart Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Przepis rewelacja! Zniknely w sekunde :) Na pewno do powtorzenia, niestety nie mam fotki ale wygladaly swietnie a do tego bardzo latwo sie je robi, ja oczywiscie jak zwkle nie robilam rozczynu, najwyzsza ocena i dziekuje za zamieszczenie swietnego przepisu. Dla tych ktorzy chca zrobic ze swiezych drozdzy dodam ze potrzeba 2 dag. Cytuj
Kwachoo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 A ja mam takie pytanko czy można użyć drożdży instant czy to tylko z tymi zwykłymi trzeba robić? Świetny przepis! Cytuj
adrijah Opublikowano 6 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 w przepisie są instant :mrgreen: (suche drożdże) Cytuj
Kwachoo Opublikowano 6 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2010 o to extra! Ajajaj przez moją nieuwagę pominąłem ten nawias z suchymi hehe, spróbuję swoich sił i niedługo je zrobię bo przepis świetny Cytuj
Kwachoo Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2010 Zrobiłem to dzisiaj i nawet mi wyszło hehe. Świetny przepis i bardzo szybko znikają hot-dogi :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 9 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2010 Adrijach dziękuję za wspaniały przepis na wyborny przysmak, polecam wszystkim. Pozdrawiam Cytuj
sylwii03 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam! Niewiem czy robie coś nie tak? bo nie chce mi wyrosnąć to ciasto. Podgrzewam mleko dodaje suche drożdże i 2 łyżki cukru i nic cały czas mam płynną masę co robie źle? Cytuj
adrijah Opublikowano 21 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 Witam! Niewiem czy robie coś nie tak? bo nie chce mi wyrosnąć to ciasto. Podgrzewam mleko dodaje suche drożdże i 2 łyżki cukru i nic cały czas mam płynną masę co robie źle? moze dajesz za mało mąki? albo za duzo mleka? Cytuj
sylwii03 Opublikowano 21 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2010 ale w przepisie jest że najpierw mleko drożdże i cukier,bez mąki,maka jest dopiero dodawana jak wyrosnie ciasto(czy dobrze rozumiem?)a mleka daje tak jak w przepisie Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.