Gość olaaa Opublikowano 29 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2009 SKŁADNIKI 2 zupki chińskie OSTRE, najlepsze vifon 3/4 dużego pomidora 2-3 ogórki z octu 1 ogórek świeży bądź 1 kwaszony 3 - 4 ząbki czosnku - wg gustu 🙂 puszka kukurydzy 2 łyżki majonezu Zupki chińskie kruszymy, dodajemy przyprawy z wyjątkiem warzyw. Mieszamy, następnie kroimy pomidora, ogórki, dodajemy kukurydzę oraz przeciskamy czosnek przez prasę. Najpierw dodajemy 1 łyżkę majonezu odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Następnie dodajemy znowu kolejną łyżkę majonezu bo po pierwszej nie będzie juz śladu 🙂 Czekamy aż makaron zrobi się miekki i smacznego ! Kiedyś robiłam z połowy tej porcji, ale po chwili nie było już śladu po sałatce więc zmuszona byłam podwoić składniki 🙂 1 Cytuj
nowator Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2010 Profanacja. Nie wiem jakiej kuchni, ale pewnie każdej. Zrób sobie także spaghetti z zupki chińskiej (zalej makaron wodą i dodaj sosu ze słoika), albo zrób sobie gulasz mięsny (pokrój w kostkę KONSERWĘ TURYSTYCZNĄ i cebulę dodaj do makaronu z zupki, wymieszaj i zalej wrzątkiem) - zresztą takich super przepisów jest wiele - czyli profanacja każdej kuchni murowana :) życzę smacznego. Nowator 1 Cytuj
iwonia Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 sałatkę też robię trochę inną,ale też z zupkami chińskimi.przepisów jest dużo na tym forum to fakt,nie nazwałabym tego jednak profanacją.każdy je to co lubi Cytuj
dwukropek Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2011 Dla mnie jest to przepis ciekawy, pokazujący doskonale możliwość "rozwijania się" w kuchni, poszukiwania niestandardowych rozwiązań, tak więc plusik za pomysł :razz: Noo, i przypominają się studenckie lata na samą myśl o "chińszczyźnie" :) Cytuj
hipokamp_ Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2011 Też uwielbiam robić sałatkę z zupek chińskich... troche modyfikuje przepis, ale tez wychodzi pyszniutka ;D Cytuj
Dany Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Ja jeszcze kurczaka wkrajam do tej sałaki i kapustę pekińską Cytuj
NewB87 Opublikowano 8 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2011 Tragedia. Jakie tam "poszukiwanie niestandardowych rozwiązań". Jak ktoś słusznie zauważył - profanacja. Jeśli tak ma wyglądać współczesna polska kuchnia, to ja tęsknię za tą naprawdę tradycyjną. Zauważyłem taką niepokojącą tendencję wśród Polaków w ostatnich latach - używanie w kuchni kiepskiej jakości produktów, walenie do wszystkiego sztucznych składników (tu - "zupka chińska"), im więcej paprania tym lepiej. I tak się rodzą te wszystkie sałatki z zupek chińskich, sałatki gyros no i nieśmiertelna karkówka, zabita mieszankami przypraw z torebki. Cytuj
pychotka Opublikowano 20 Maja 2011 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2011 To prawda, takiego przepisu jeszcze nie było! Ale szczerze mówiąc nigdy nie chciałabym czegoś takiego zjeść. Jak już mam robić sałatkę to ze świeżych warzyw, owoców czy innych składników, bo wiem, co tam w tym jest.. .a w takiej zupce chińskiej?? Jak sama nazwa sugeruje, to raczej zupka niż sałatka albo? Cytuj
Emillia Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Znam zupełnie inną sałatkę z zupką chińską ale równie pyszną. Przynajmniej raz w miesiącu gości w naszym domu :) Cytuj
Anna25WM Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 17 Sierpnia 2011 a ja bardzo chętnie spróbuję tej sałatki, tylko dodam jak pisał Dany jakiś mięsny akcent- np. szynkę czy kurczaka :biggrin: Cytuj
Blachy Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2011 Całkiem ciekawy pomysł nie koniecznie jest to profanacja, bo przeważnie dodaje się jakiś "gotowy"składnik do potrawy, a sałatki z makaronem są bardzo popularne przede wszystkim dlatego, że są pożywne ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi