zdzisiu197 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2009 znalazłem przepis na necie...: Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży(zwykłych w kostce). Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek. ...i mam pytanie: czy na balon 10l będzie dobry czy dać mniej wody??? bo kumpel mi mówił żebym uważał z tym bo może mi rozsadzić gąsiora. Cytuj
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Witaj. Musisz te winko zrobić w większym gąsiorze albo zmniejszyć składniki.Wsypując do 8litrów wody 2,5kg cukru=10,5l Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 To może takie proporcje: 6,5l wody 2 kg cukru 90 g rodzynek 5 dag drożdży karmel z cukru 65 Cytuj
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 6,5l wody 1,5kg cukru=8l od rodzynek też będzie słodkie winko Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 no ale takie proporcje mogą być? bo w sumie chcę mieć słodkawe wino Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 a może podaj jakie proporcje będą najlepsze Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 dobra zrobiłem co trzeba ale nie wiem o co chodzi w tym: "Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania." jak zlać gdzie zlać o co w tym chodzi??? Cytuj
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2009 Zlej te wino np.do garnka bez ryżu,rodzynek,dodaj uszykowany karmel,wymieszaj i przelej w butelki. Odstaw do sklarowania. Jak wyjdzie dobre to napisz ja tez zrobię:-D Pozdrawiam. Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2009 aha a ten karmel mam zrobić cukier z wodą czy z mlekiem? Cytuj
zdzisiu197 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 i jeszcze ostatnie pytanie: jak dodam ten karmel do sklarowania to ile ma to wino stać w tym garnku? Cytuj
Beella Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 jak dodasz karmel to przelej te winko do butelek niech się klaruje. Po tygodniu powinno być dobre. Cytuj
gosia__66 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Winko zlej z powrotem do umytego gąsiora,a nie w butelki.Po miesiącu lub póżniej do butelek.Osad osiądzie na dnie gąsiora ,a nie w butelce,i jak byś nalewał to osad się znowu zmąci Cytuj
Beella Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2009 https://amatorsportu.blogspot.com/2009/07/wino-z-ryzu.html Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.