kaija Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Składniki na 2 butelki (poj. 500ml): - 400g truskawek -125g cukru - 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego - 170 ml czystej wódki - 400ml wody Przygotowanie: Truskawki umyć, osuszyc, usunąć ogonki (można także uzyć mrozonych). Cukier zmieszać w rondlu z 400ml wody. Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki. Czas przyrządzania ok.20 minut (plus czas gotwania syropu) Trwałość k. 8 tygodni (w lodówce) - znika zdecydowanie szybciej :) [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
iwona30 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Bardzo jestem ciekawa jak smakuje ten likier:) Cytuj
kaija Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Smak wódki jest prawie nie wyczuwalny za to smakuje wysmienicie :) Cytuj
ali Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Robię coś podobnego z malin, ale używam tylko do polewania lodów. Też zasypuję cukrem, później przecieram przez sitko i na 2 części przetartych malin daję 1 część wódki. Ale do picia to się raczej nie nadaje /mam na myśli to co ja robię/. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.