Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Składniki na 2 butelki (poj. 500ml):

- 400g truskawek

-125g cukru

- 170 ml świeżo wyciśniętego soku cytrynowego

- 170 ml czystej wódki

- 400ml wody

Przygotowanie:

Truskawki umyć, osuszyc, usunąć ogonki (można także uzyć mrozonych). Cukier zmieszać w rondlu z 400ml wody. Mieszając, gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści. Truskawki zmiksować, wymieszać z syropem, sokiem cytrynowym i wódką, przelać przez lejek do wysterylizowanych butelek, wstawić do lodówki.

Czas przyrządzania ok.20 minut (plus czas gotwania syropu)

Trwałość k. 8 tygodni (w lodówce) - znika zdecydowanie szybciej  :)

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Opublikowano

Robię coś podobnego z malin, ale używam tylko do polewania lodów. Też zasypuję cukrem, później przecieram przez sitko i na 2 części przetartych malin daję 1 część wódki. Ale do picia to się raczej nie nadaje /mam na myśli to co ja robię/.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.