Basia K Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Przygotowac kruszonkę. Ja robię biorąc równą ilośc mąki,cukru i masła,szczyptę soli,odrobinę cukru waniliowego.Wyrobic,schłodzic w lodówce. Wydrylowac 30 dkg twardych śliwek. Wsypac je do rondla,dodac 3 łyżki wody i 3 łyżki cukru. 6 dużych twardych gruszek przekroic na pół,usunąc gniazda nasienne,wrzucic do śliwek. Podsmażyc na małym ogniu,tak by puściły soki,ale się nie rozpadły.Odsączyc je potem na sicie. 1/2 kostki masła utrzec z 3/4 szkl cukru i łyżeczką cukru waniliowego. Wbic 2 jajka,dodac 3 łyżki oliwy.Połączyc. Dodac 2 łyżki kwaśnej śmietany. Wsypac 2 szkanki mąki pszennej wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia. Wyrobic gładkie ciasto. Przełożyc ciasto do formy,wyrównac.Ułozyc na wierzchu równomiernie gruszki,a pomiędzy nie śliwki. Zetrzec schłodzoną kruszonkę. Piec w 180 stopniach około 50 minut. Cytuj
Basia K Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Dziś znów piekłam: Cytuj
Basia K Opublikowano 31 Lipca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2010 Przypomnę ten przepis,jako że jest już sezon na te owoce. Ja dziś oprócz śliwek i gruszek dodałam parę małych jabłek. Ciasto jeszcze gorące,nie pokrojone czeka na jutrzejszy wyjazd w plener. Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Basiu Twoje ciasto pięknie się prezentuje! Miłego konsumowania w plenerze 🙂 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi