zamyslona Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 juggin i inne koleżanki protalinki -nieniejszym otwieram nowy temat -III faza diety protal-podawajcie proszę swoje przepisy :) Cytuj
juggin Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 POMIDORY Z SEREM FETA - FAZA III pomidory ser feta 12% tł. jogurt naturalny czosnek koperek Ilośc składnikow wg. uznania. Czosnek do praski, wyciskamy do jogurtu, dodajemy koperek ( sporo ma go byc), kroimy ser feta i dodajemy do soiku. Mieszamy i dodajemy pokrojone pomidory. Wstawiamy do lodowki na 30 min. Pyszne. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Chleb razowy. 25 dag mąki pszennej razowej (bio 2000) 25 dag maki żytniej razowej 3 jajka 220 ml wody 3 łyżki cukru (z sacharyną nie próbowałam) 1 łyżeczka soli 1 łyżka miękkiego masła 1 opakowanie drożdży suszonych (instant) na 1/2 kg mąki, jesli robimy ciasto ręcznie to mogą być zwykłe drożdże, piekarskie. Za mnie chlebek piekła maszyna, ale można także zrobić go ręcznie: Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, dodać troszkę wody i pozostawić do momentu aż drożdże 'ruszą'. Mąkę przesiać, dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia i dwukrotnego zwiększenia objętości. Przełożyć do formy keksowej i piec w 190 stopniach aż skórka będzie lekko brązowa. Cytuj
benek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Gofry lub bliny razowe 2 szklanki maki pszennej 1850 1/2 szklanki mleka 0% 3/4 szklanki wody gazowanej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli słodzik lub fruktoza (mozna pominąć) 2 białka ubite na sztywną pianę Mąkę zmiksować z mlekiem, woda, proszkiem, osobno ubic białka i wymieszac z ciastem. Piec gofry lub na patelni teflonowej na minimalnej ilosci oleju smazyc bliny (lać ciasto na około 1/2 cm). W wersji słodkiej podwać z dżemem mm, joguretm, musami owocowymi. Na słono z warzywami lub np. tzadzyki (jogurt 0%,serek homo 0%, starty i odcisniety ogórek, czosnek, sól, pieprz). To nie jest mój przepis i jeszcze go nie użyłam, więc nie mogę powiedzieć jak smakują i czy w ogóle wychodzą. SMACZNEGO! Cytuj
benek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Proteinowy koktajl Składniki: ●2łyżki otrębów owsianych ●3/4 szklanki mleka ●średni kubeczek jogurtu naturalnego ●5 truskawek, malin lub innych owoców jagodowych (świeżych lub mrożonych) ●1/2 kostki twarogu półtłustego ●3 płaskie łyżki mleka w proszku (odtłuszczonego) Składniki dokładnie zmiksuj. Koktajl podziel na 2 części, jedną wypij do śniadania, drugą 2 godziny później. . Próbowałam po małej przeróbce w fazie II! PYSZNY! Cytuj
benek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 PLACKI AMERYKAŃSKIE 4 sztuki średnicy 15 cm 1 szklanka maślanki 1 i 1/4 szklanki maki pszennej 1850 1 łyżka fruktozy 1 łyzeczka sody 1 łyżeczka proszku do piecznia 1 białko Wszystkie składniki zmiksować, na lekko posmarowana olejem patelnie wylewac dosyć grubo ciasta, smazyc na srednim ogniu pod przykryciem, przewracac jak wierzch jest ścięty. Powinny wyjść wysokie i puszyste, dobre z polewą ze zmiksowanych truskawek lub z jogbella. Nie próbowałam, nie mogę nic powiedzieć na ich temat. Cytuj
benek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 MUFFINY ZE ŚLIWKAMI 12 sztuk mokre: 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki mleka 2 białka 1 szklanka drobno pokrojonych śliwek węgierek suche: 2 szklanki maki pszennej 1850 4-5 łyżek fruktozy 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka cynamonu Osobno wymieszac suche i mokre składniki. Do mokrych dodać śliwki, wymieszać z suchymi, ma być grudkowate. Piec 20 min w 180 stopni, sprawdzić patyczkiem czy są upieczone. ps. przepis nie należy do mnie, więc nic nie mogę powiedzieć na jego temat bo ich nie robiłam. Cytuj
benek Opublikowano 22 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2009 BUŁKI Na 10 dużych bułeczek (średnica 9cm) potrzebujemy : - 4 kubki mąki pszennej 1850 - 2 pudełeczka twarogu chudego Pilos (500 gr) - 2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - sól - kefir->na oko,tak aby stworzyć właściwą konsystencję sypkie składniki wsypujemy do miski i mieszamy je ze sobą dodajemy twaróg i mieszamy dodajemy kefiru (maślanki,jogurtu) na początek niezbyt wiele ,ponieważ to nim regulujemy gęstość ciasta,jeśli daliśmy za dużo to podsypujemy mąki mieszamy wychodzi elastyczne i nieklejące się (za bardzo ) do rąk ciasto z którego lepimy bułeczki odkładamy je np.pod kaloryfer na 15 min . co spowoduje że ładniej urosną w piecu w tym czasie załączamy piekarnik 200 st i po upłynięciu 15-20 min wrzucamy je do pieca na 20-25 min moje: robiłam z połowy porcji, wyszło mi 9 bułeczek (ok 5cm średnicy) po wystudzeniu mroziłam po dwie w woreczkach, wyciągam wieczorem na rano są świetne, świeże ale już nie chrupiace oczywiście. Ps To jest przepis z innego forum. ta wypowiedź nie należy do mnie tylko do autorki tego przepisu. Pytałam się innych dziewczyn o podaną w przepisie miarkę "kubki" najprawdopodobniej chodzi o 250 ml ale w trakcie wyrabiania ciasta polecam obserwować gęstość wyrobu i dodawać mąkę stopniowo, aby nie wyszły za twarde albo zbyt miękkie. Cytuj
anuuulllllka Opublikowano 19 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2010 PULPECIKI Z KUCZAKA faza P 1 podwójna zmielona pierś z kurczka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 puszka krojonych pomidorów z puszki troszkę vegetty 1 ząbek czosnku Mięso ,jajo,mąkę wyrobić, uformować podłużne pulpety i usmażyć na teflonie bez tłuszczu.Włożyć do garnka podlać ok. pół litry wody i gotować ok. 20 minut. Wlać pomidory, dodać czosnek wyduszony ,doprawić do smaku. PYCHA!! Cytuj
Gość blondyneczka Opublikowano 31 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2010 PULPECIKI Z KUCZAKA faza P 1 podwójna zmielona pierś z kurczka 1 jajko 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 puszka krojonych pomidorów z puszki troszkę vegetty 1 ząbek czosnku Mięso ,jajo,mąkę wyrobić, uformować podłużne pulpety i usmażyć na teflonie bez tłuszczu.Włożyć do garnka podlać ok. pół litry wody i gotować ok. 20 minut. Wlać pomidory, dodać czosnek wyduszony ,doprawić do smaku. PYCHA!! Witaj - chętnie skorzystam z Twojego pomysłu ale w późniejszym terminie - w poniedziałek 29 marca br. zaczęłam I fazę diety protal a więct tylko proteinki pod róznymi postaciami . Pomidorki będą później. A co przygotowywałaś sobie w I fazie ????? Cytuj
Maragrete Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Witaj - chętnie skorzystam z Twojego pomysłu ale w późniejszym terminie - w poniedziałek 29 marca br. zaczęłam I fazę diety protal a więct tylko proteinki pod róznymi postaciami . Pomidorki będą później. A co przygotowywałaś sobie w I fazie ????? Blondyneczko - odpowiadając na twoje pytanie polecam ci inne wątki, które my - protalowcy prowadzimy tu na tym forum , a mianowicie : - https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=8240 tam znajdzieśz propozycje menu dziennego na rózne fazy diety protal - https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...mp;#entry100491 tam znajdziesz wiecej przepisów na diete protsl, na różne jej fazy - https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...mp;#entry100267 tam znajdziesz produkty polecane na dietę do kupienia w PL i za granica - https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...mp;#entry100821 a to jest nasz główny wątek, w którym na bieżąco dyskutujemy o naszych bojach z ta dietą Zapraszam ! Cytuj
Śliweczka Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 BEZTŁUSZCZOWE FRYTKI ziemniaki białko z jajek, słodka papryka w proszku. Ziemniaki pokroić na kawałki wielkości frytek, ubić białko z papryką w proszku, posolić do smaku. Blachę w piekarniku wyłożyć folią aluminiową, frytki namaczać w białku i rozkładać na folii tak, aby się nie dotykały. Piec przez pół godziny w temperaturze 180 stopni C. Cytuj
Olinka Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Przepis zaczerpnięty z tego forum z watku : pieczywo od Stokrotki, Wrzucam bo sprawdzony i wypróbowany przeze mnie wczoraj :) Chleb wieloziarnisty 1 kg mąki krupczatki 1 szkl mąki żytniej lub otrębów żytnich 1,5 łyżki soli (dałam 1,5 łyzeczki) 5 łyżek cukru (dałam poł na poł cukier i słodzik) 5 dag drożdży 1 litr przegotowanej, ciepłej wody Różne nasiona według uznania uprażone na patelni. Ja daję pestki dyni i słonecznik Nasiona uprażyć na rozgrzanej patelni. Do miski wsypać obie mąki, nasiona, cukier, sól i pokruszyć drożdże. Wszystkie te składniki dokładnie wymieszać. Zalać wszystko ciepłą wodą wymieszać dokładnie łyżką i lekko wybijamy, żeby się napowietrzyło. Ciasto jest bardzo rzadkie. Odstawiamy na około 50 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto mieszamy i wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną mąką lub wyłożona papierem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220-250 st. Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu wykładamy chleb z formy. UWAGA !! Przepis jest na na prawdę spory chlebek (na niezlą blaszkę ) jeśli chcesz upiec ten chlebek w malej keksówce zrób go z połowy składników. Smacznego :grin: poniżej moja fotka :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.