vinonka Opublikowano 5 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2005 SKŁADNIKI: 40 dag. ugotowanych poprzedniego dnia ziemniaków w łupinach 5 dag. rodzynek 2 jajka 3 łyż. mąki szczypta soli 40 dag. chudego twarogu 5 łyż. cukru starta skórka z 1/2 cytryny 4 łyż. oleju cukier cynamon WYKONANIE: Ziemniaki obrać, drobno utrzeć na tarce lub zemleć w maszynce. Rodzynki umyć w gorącej wodzie i osączyć. Z ziemniaków, rodzynek, jajek, 2 łyż. mąki, soli, twarogu i skórki cytrynowej zarobić ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi formować placuszki o średnicy 5 cm. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Smażyć placuszki porcjami 8 min. z obu stron na złotobrązowy kolor. Cukier wymieszać z cynamonem i posypać placuszki z obu stron. Placuszki najlepiej podawać z musem jabłkowym, śliwkowym lub z kompotem. SMACZNEGO! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.