Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis dostałam od znajomej starszej pani. A ponieważ ostatnio mamy pod dostatkiem papierówek, postanowiłam upiec szarlotkę. Trochę urozmaiciłam recepturę. Ciasto jest naprawdę pyszne, także polecam :) Ciasto kruche: - kostka margaryny Kasi - 1/2 kg mąki krupczati - 25 dag cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3-4 żółtka - 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18% śmietana szczeciniecka) Wszystkie składniki posiekać razem, na końcu dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Włożyć do zamrażarki. Nadzienie: - około 2 kg jabłek (u mnie papierówki) - płaska łyżeczka cynamonu - cukier (ilość zależnie od tego jak słodkie jabłka lubimy, ja dałam około 1/2 szklanki) - cukier waniliowy - rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa Dodatkowo kilka biszkopcików startych na tarce lub trochę bułki tartej. Jabłka przygotować dzień wcześniej: obrać, pokroić w drobne kawałki i rozgotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Włożyć na durszlak i zostawić do następnego dnia, żeby ociekły z nadmiaru soku. Ja odstawiłam jedynie na 2 godziny, odcedziłam (gęsty mus jaki został wykorzystałam do naleśników) i wyłożyłam na podpieczone ciasto. - dużą blachę wysmarować tłuszczem, większą część ciasta zetrzeć na tarce - podpiec w temp 180 stopni około 15-20 minut. - podpieczone ciasto posypać startymi biszkoptami (żeby masa jabłkowa nie wsiąkła za bardzo w ciasto), następnie wyłożyć jabłka, znów posypać startymi biszkoptami, zetrzeć resztę ciasta i piec dalej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Można zrobić też inaczej: na jabłka ułożyć paseczki z mniejszej części ciasta a po upieczeniu wierzch posypać bakaliami (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa) i polukrować. Ja do nadzienia dałam jeszcze dodatkowo kilka jabłek startych na tarce (posypałam cukrem i cynamonem, odsączone z soku wyłożyłam na rozgotowane jabłka) + kilka jabłek pokrojonych po prostu w plasterki a całość jeszcze raz posypałam cukrem waniliowym i sparzonymi rodzynkami. Na to starte ciasto i do piekarnika :roll: Jeszcze ciepłe ciasto posypałam cukrem pudrem. Wspaniale pachnie i smakuje. Gorąco polecam a na zachętę wklejam fotki: post-8290-1250089152_thumb.jpg post-8290-1250089226_thumb.jpg post-8290-1250089317_thumb.jpg post-8290-1250089400_thumb.jpg post-8290-1250089475_thumb.jpg post-8290-1250089563_thumb.jpg post-8290-1250089629_thumb.jpg post-8290-1250089737_thumb.jpg post-8290-1250089826_thumb.jpg

Opublikowano

Marzycielko dziękuję i gorąco polecam placuszek :)

Opublikowano

Campari dziękuję za miłe słowa. Zapewniam że ciasto jest pyszne, cieszę się, że przepis Cię zainteresował. Pozdrawiam :-D

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Wczoraj rodzinka zażyczyła sobie szarlotkę więc ponownie polecam mój przepisik :grin: Tym razem upiekłam jednak z małymi zmianami, bez gotowania jabłek, a jedynie pokroiłam je w cienkie plasterki i część starłam na tarce, do tego cukier i cynamon. Zachęcam :-( post-8290-1252919490_thumb.jpg post-8290-1252919629_thumb.jpg post-8290-1252919724_thumb.jpg post-8290-1252919782_thumb.jpg post-8290-1252919840_thumb.jpg post-8290-1252919939_thumb.jpg

Opublikowano

Jeszcze nigdy nie zrobiłam tak wspaniałej szarlotki nieskromnie powiem! Dzięki za przepis. :grin:

Opublikowano

Basiu Droga! Nie wiesz nawet jak bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto się udało!!! Dla mnie to ogromna radość! Twoja szarlotka bardzo apetycznie wygląda! Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrego dnia :grin: Kinga.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jedna uwaga, jeśli nie odstawi się jabłek tylko wrzuci od razu pokrojone do garnka, to po godzince duszenia z bakaliami i miodem zamiast cukru, można przełożyć je na ściereczkę lnianą i powiesić nad miską do odcieknięcia. W Cieście efekt ten sam nie jest całe mokre, natomiast syrop który się zbierze jest pyszny ;) Choć jeszcze nie wiem do czego go wykorzystać ;)

  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam ! Dzisiaj upiekłam szarlotkę z pierwszych papierówek Dołączona grafika . Kingo dziekuję za świetny przepis -szarlotka wyśmienita , zjedzona w połowie na ciepło Dołączona grafika .Zrobiłam z mniejszej porcji na tortownicę .Uzyłam jogurtu zamiast smietany.Poszłam tez na łatwiznę z jabłkami - obrane pokroiłam w mniejsze czastki , przesypałam lekko cukrem i cynamonem , dodalam odrobinę tartej bułki -do wchłonięcia soku. Nie dałam bakalii .Piekłam w trakcie przygotowywania obiadu Dołączona grafika .ZACHĘCAM , SEZON JABŁKOWY ROZPOCZETY -CIASTO PYCHA !!!

Pozdrawiam serdecznie !

post-6888-1280662237,7673_thumb.jpg

post-6888-1280662265,4584_thumb.jpg

Opublikowano

Dorotko dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu! Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje, a zdjęcia są super! Może dzięki Tobie i inne osoby skuszą się na tą szarlotkę 🙂 Ja pewnie też niedługo znów ją upiekę. Dzisiaj natomiast u mnie ciasto z kremem i wiśniami, bo siostra ma urodziny. Pozdrawiam ciepło!

  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Zanim truskawki potanieją na tyle, że będzie można piec z nimi różne pyszności, chciałabym przypomnieć mój przepis na szarlotkę :) U mnie tym razem w uproszczonej wersji - jabłka pokrojone w cienkie plasterki, przesypane cukrem waniliowym i bułką tartą. Pieczona wczoraj o 23 :sad:)) Tak mnie jakoś naszło... :-( post-8290-041063400 1307180459_thumb.jpg post-8290-083072100 1307180493_thumb.jpg Życzę wszystkim udanej soboty i niedzieli :grin:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.