Kaliope Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Przepis dostałam od znajomej starszej pani. A ponieważ ostatnio mamy pod dostatkiem papierówek, postanowiłam upiec szarlotkę. Trochę urozmaiciłam recepturę. Ciasto jest naprawdę pyszne, także polecam :) Ciasto kruche: - kostka margaryny Kasi - 1/2 kg mąki krupczati - 25 dag cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3-4 żółtka - 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18% śmietana szczeciniecka) Wszystkie składniki posiekać razem, na końcu dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Włożyć do zamrażarki. Nadzienie: - około 2 kg jabłek (u mnie papierówki) - płaska łyżeczka cynamonu - cukier (ilość zależnie od tego jak słodkie jabłka lubimy, ja dałam około 1/2 szklanki) - cukier waniliowy - rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa Dodatkowo kilka biszkopcików startych na tarce lub trochę bułki tartej. Jabłka przygotować dzień wcześniej: obrać, pokroić w drobne kawałki i rozgotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Włożyć na durszlak i zostawić do następnego dnia, żeby ociekły z nadmiaru soku. Ja odstawiłam jedynie na 2 godziny, odcedziłam (gęsty mus jaki został wykorzystałam do naleśników) i wyłożyłam na podpieczone ciasto. - dużą blachę wysmarować tłuszczem, większą część ciasta zetrzeć na tarce - podpiec w temp 180 stopni około 15-20 minut. - podpieczone ciasto posypać startymi biszkoptami (żeby masa jabłkowa nie wsiąkła za bardzo w ciasto), następnie wyłożyć jabłka, znów posypać startymi biszkoptami, zetrzeć resztę ciasta i piec dalej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Można zrobić też inaczej: na jabłka ułożyć paseczki z mniejszej części ciasta a po upieczeniu wierzch posypać bakaliami (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa) i polukrować. Ja do nadzienia dałam jeszcze dodatkowo kilka jabłek startych na tarce (posypałam cukrem i cynamonem, odsączone z soku wyłożyłam na rozgotowane jabłka) + kilka jabłek pokrojonych po prostu w plasterki a całość jeszcze raz posypałam cukrem waniliowym i sparzonymi rodzynkami. Na to starte ciasto i do piekarnika :roll: Jeszcze ciepłe ciasto posypałam cukrem pudrem. Wspaniale pachnie i smakuje. Gorąco polecam a na zachętę wklejam fotki: Cytuj
marzycielka Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Kaliope jakie smakowite fotki tej szarlotki; aż ślinka cieknie. Przepis już spisuję. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2009 Marzycielko dziękuję i gorąco polecam placuszek :) Cytuj
campari Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 fotki powalajace i pewnie ciasto tez... zapisuje w kolejnosci do zrobienia. Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Sierpnia 2009 Campari dziękuję za miłe słowa. Zapewniam że ciasto jest pyszne, cieszę się, że przepis Cię zainteresował. Pozdrawiam :-D Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Wczoraj rodzinka zażyczyła sobie szarlotkę więc ponownie polecam mój przepisik :grin: Tym razem upiekłam jednak z małymi zmianami, bez gotowania jabłek, a jedynie pokroiłam je w cienkie plasterki i część starłam na tarce, do tego cukier i cynamon. Zachęcam :-( Cytuj
basga Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Jeszcze nigdy nie zrobiłam tak wspaniałej szarlotki nieskromnie powiem! Dzięki za przepis. :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Basiu Droga! Nie wiesz nawet jak bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto się udało!!! Dla mnie to ogromna radość! Twoja szarlotka bardzo apetycznie wygląda! Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrego dnia :grin: Kinga. Cytuj
Gość ELenka Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Jedna uwaga, jeśli nie odstawi się jabłek tylko wrzuci od razu pokrojone do garnka, to po godzince duszenia z bakaliami i miodem zamiast cukru, można przełożyć je na ściereczkę lnianą i powiesić nad miską do odcieknięcia. W Cieście efekt ten sam nie jest całe mokre, natomiast syrop który się zbierze jest pyszny ;) Choć jeszcze nie wiem do czego go wykorzystać ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 30 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 Może jako sos do naleśników? ;) Pozdrówki! Cytuj
figiel Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Witam ! Dzisiaj upiekłam szarlotkę z pierwszych papierówek . Kingo dziekuję za świetny przepis -szarlotka wyśmienita , zjedzona w połowie na ciepło .Zrobiłam z mniejszej porcji na tortownicę .Uzyłam jogurtu zamiast smietany.Poszłam tez na łatwiznę z jabłkami - obrane pokroiłam w mniejsze czastki , przesypałam lekko cukrem i cynamonem , dodalam odrobinę tartej bułki -do wchłonięcia soku. Nie dałam bakalii .Piekłam w trakcie przygotowywania obiadu .ZACHĘCAM , SEZON JABŁKOWY ROZPOCZETY -CIASTO PYCHA !!! Pozdrawiam serdecznie ! Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2010 Dorotko dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu! Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje, a zdjęcia są super! Może dzięki Tobie i inne osoby skuszą się na tą szarlotkę 🙂 Ja pewnie też niedługo znów ją upiekę. Dzisiaj natomiast u mnie ciasto z kremem i wiśniami, bo siostra ma urodziny. Pozdrawiam ciepło! Cytuj
Kaliope Opublikowano 4 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Czerwca 2011 Zanim truskawki potanieją na tyle, że będzie można piec z nimi różne pyszności, chciałabym przypomnieć mój przepis na szarlotkę :) U mnie tym razem w uproszczonej wersji - jabłka pokrojone w cienkie plasterki, przesypane cukrem waniliowym i bułką tartą. Pieczona wczoraj o 23 :sad:)) Tak mnie jakoś naszło... :-( Życzę wszystkim udanej soboty i niedzieli :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.