campari Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2009 *3 kg pomidorow *1 kg ogorkow gruntowych *1 kg cebuli *1 kg bialej poszatkowanej kapusty *3/4 l octu *60g cukru *15 listkow laurowych *15 kulek ziela angielskiego *15 gozdzikow Pomidory sparzyc, zdjac skorki wrzucic do garnka i rozgotowac (mozna przetrzec przez sito). Ogorki umyc, poszatkowac, zasypac lyzka soli i zostawic by puscily sok. To samo zrobic z cebula i kapusta . Do gotujacego sie przecieru pomidorowego wrzucic liscie laurowe, ziele angielskie, gozdziki i gotowac 10 minut. Ogorki odcisnac, wrzucic do przecieru i gotowac 10 minut. Po tym czasie wrzuci kapuste, znowu gotwac 10 minut, nastepnie cebule i znowu gotowac 10 minut. Po tym czasie wlac ocet, znowu gotowac 10 minut, nastepnie wsypac cukier i gotowac juz ostatni raz 10 minut. Gotowa salatke przekladac do wyparzonych sloikow, i jesli salatka jest goraca to szybko zakrecac, odwrocic do gory dnem i juz nie pasteryzowac, jesli jest wystudzona, salatke pasterezywac 20 minut. Przepis znaleziony w necie, zrobiony, wyprobowany... Polecam, bo warto! Cytuj
Stokrotka Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2009 Bardzo dobra sałatka. Ja dodałam tylko szklankę octu bo uznałam, że będzie zbyt ostra. Dla mnie ta ilość octu w zupełności wystarcza, ale to zależy oczywiście od gustu. Dziękuję za przepis :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi