Kaliope Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Sernik to moje ulubione ciasto więc gdy tylko natknę się na ciekawy przepis, przy najbliższej okazji muszę go wypróbować :-D Ten znalazłam na innym forum; jest bardzo dobry, czuć w nim cynamon, który nadaje też pięknego aromatu podczas pieczenia. Warto spróbować :-D Składniki: Kruszonka: - 15 dag masła - 15 dag cukru + cukier waniliowy - 1 żółtko - 30 dag mąki - płaska łyżeczka cynamonu - ew. szczypta proszku do pieczenia (kruszonka będzie wtedy pulchniejsza) Masło ogrzać do temp. pokojowej lub drobno pokroić zimne. Wymieszać z resztą składników i zagnieść w taki sposób , aby powstały duże grudki. 2/3 kruszkonki wysypać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 26 cm, lekko przycisnąć. Piec wstępnie 10 minut w temp. 200 st.C. Obłożenie: - 8 dag margaryny - 15 dag cukru - 3 jaja - 2 łyżki kaszy manny - 1 aromat waniliowy lub cytrynowy - 50 dag twarogu śmietankowego - 40 dag owoców sezonowych (u mnie jabłka) Jabłka pokroić. Tłuszcz utrzeć z cukrem i 3 żółtkami. Dodać grysik , aromat i ser (śmietankowego oczywiście mielić nie trzeba). Z białek ubić sztywną pianę (ja dałam dodatkowo jedno białko , które zostało od kruszonki). Wymieszać delikatnie z masą serową. Połowę wyłożyć na podpieczony spód , następnie obłożyć owocami , przykryć resztą masy serowej i posypać pozostałą kruszonką. Piec ok. 40 minut w temp. j.w. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem, ja oblałam polewą czekoladową. Na zachętę wklejam fotki: Cytuj
niuniaczek Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 No, no Kinga nam kwitnie kulinarnie...:-D Coraz więcej ciekawych przepisów, gratuluję! Cytuj
andy8 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Właśnie to samo miałam napisać tak się Kaliope rozpędziła,że co dzień prawie można coś smacznego zobaczyć-brawo za chęci i dziękujemy za nowe przepisy-również kocham sernik :-D Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze.. ale po prostu musiałam wykorzystać jabłuszka, dlatego niedawno piekłam szarlotkę a teraz ten serniczek z jabłkami. Okazja była - dziś mój Tatko wrócił z Ukrainy po tygodniowym pobycie na Uniwersytecie i przywiózł dyplom - nominację profesorską :-D Więc ucztowaliśmy przy cieście. A staram się jak mogę, żeby sprawiać przyjemność Rodzinie, bo prawie dwa lata się z nimi nie widziałam.. Pozdrawiam Was serdecznie :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi