Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okazja była podwójna.. powrót Taty z zagranicy i 25 urodziny mojego kochanego kuzyna. A ponieważ mnie do pieczenia długo namawiać nie potrzeba :-D dałam upust swojej cukierniczej wyobraźni i radości z dopuszczenia mnie (ponownie) do kuchni przez Mamcię :-D No i powstało ciasto.. nie wiedziałam tylko jak je nazwać, bo zawiera w sobie to, co akurat było pod ręką.. i co na dodatek bardzo lubię: chałwa, budyń, kokos, miód, czekolada i migdały :-D Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli komuś mój przepis przypadnie do gustu. Polecam :grin: Składniki: Ciasto kruche miodowe: - 3 i 1/3 szklanki mąki krupczatki - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1/2 kostki margaryny Kasi - 2 łyżki gęstej śmietany - 2-3 łyżki miodu płynnego - 1 łyżeczka sody Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Następnie upiec 2 placki w temp. około 180 stopni na rumiano (około 20 minut). Żeby ciasto się nie połamało przy wyjmowaniu z blaszki najlepiej wysmarować blaszkę margaryną, położyć papier śniadaniowy i znów wysmarować. Sposób sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Beza kokosowa: - 4 białka - 20 dag wiórków kokosowych - 1/2 szklanki cukru - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier, nadal ubijając, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi - masę wyłożyć do blaszki (wysmarowanej margaryną, wyłożonej papierem i znó wysmarowanej cienką warstwą margaryny - dzięki temu nie będzie przywierać do dna blachy a po upieczeniu papier łatwiej odejdzie od blatu) i piec w temp. 180 stopni do zrumienienia (jakieś 20 minut). Uważać żeby nie przesuszyć bo będzie się łamać. Krem: - 1,5 kostki masła (lub pół na pół z margaryną) - 200-300g chałwy waniliowej (dałam 300g ale jeśli ktoś nie przepada za chałwą może dać mniej) - 1/2 szklanki cukru pudru - budyń waniliowy lub śmietankowy - cukier waniliowy - 2 żółtka - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 litra mleka - 3-4 łyżki stołowe spirytusu - 1 łyżka kakao naturalnego (ja używam Wedlowskiego) - 1-2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella - ugotować budyń (mleko, żółtka, mąka, cukier waniliowy) i wystudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, wkruszyć chałwę, zmiksować całość. Powoli wlewać spirytus, na końcu wmieszać zimny budyń (wszystko robiłam mikserem). - masę podzielić na 2 części - większą i mniejszą - do mniejszej dodać łyżkę kakao naturalnego oraz 1-2 łyżki kremu czekoladowego Ciasto składamy w kolejności: 1. kruchy placek miodowy 2. część masy białej 3. beza kokosowa 4. masa ciemna 5. drugi placek miodowy 6. reszta masy białej 7. polewa czekoladowa i dowolna dekoracja (u mnie płatki migdałowe) Ponieważ placki miodowe z reguły są twarde, ciasto najlepiej kroić na drugi a nawet trzeci dzień, gdy zmięknie od kremu. My nie mogliśmy się doczekać i pokroiłam drugiego dnia ale najlepsze jest na trzeci. Kilka fotek na zachętę: post-8290-1250689454_thumb.jpg post-8290-1250689679_thumb.jpg post-8290-1250690797_thumb.jpg post-8290-1250689967_thumb.jpg post-8290-1250690286_thumb.jpg post-8290-1250690485_thumb.jpg

Opublikowano

Kochana Kingo witam Cię i pozdrawiam bo dawno nie pisałam...widzę ,że kwitniesz nam kulinarnie szczególnie w dziedzinie ciast-to jest super i zawiera to co ja lubię najbardziej-kokos,miód-cudooooooooooo. Ja teraz nie piekę dużo -a jeżeli już to takie ciacha,które są mało procochłonne-kłopoty i brak czasu....ale bardzo chętnie patrzę i podziwiam i mam nadzieję ,że jak wszystko się unormuje to upiekę. Jeszcze raz pozdrawiam Ciebie i resztę forumowiczów.

Opublikowano

Droga Elu dziękuję Ci serdecznie. Zawsze bardzo cenię sobie Twoje słowa więc niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto Ci się podoba. Przykro mi z powodu Twoich problemów, mam nadzieję, że szybko znikną i nie będziesz miała powodów do zmartwień (powiem szczerze, że ja też mam niestety problemy zdrowotne oraz innej natury :-D .. co zrobić..) Piekę ostatnio dużo, bo tak się składa, że w wakacje mamy w rodzinie samych solenizantów, a mieszkamy wszyscy blisko (na dwóch osiedlach) więc wzajemnie się odwiedzamy i świętujemy. Mama po powrocie z sanatorium jeszcze nie całkiem dobrze się czuje, więc wyręczam ją w kuchni jak mogę. A że bardzo to lubie, to radość tym większa. Elu serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz życzę aby wszystko układało się po Twojej myśli.

Opublikowano

Bardzo fajne ciasto,kruche miodowe jest pyszne a w połączeniu z pozostałymi masami musi być rewelacyjne-gratuluję pomysłu. Elu,Kinguś życzę Wam by wszystkie kłopoty i troski jakiekolwiek by one nie były szybko się skończyły,abyście mogły radośnie patrzeć w przyszłość. :-D

Opublikowano

Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ciasto zainteresowało kolejną osobę :-D A troski.. hmm.. mam nadzieję, że kiedyś przerodzą się w coś dobrego :-D Pozdrawiam ciepło!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.