Kaliope Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Okazja była podwójna.. powrót Taty z zagranicy i 25 urodziny mojego kochanego kuzyna. A ponieważ mnie do pieczenia długo namawiać nie potrzeba :-D dałam upust swojej cukierniczej wyobraźni i radości z dopuszczenia mnie (ponownie) do kuchni przez Mamcię :-D No i powstało ciasto.. nie wiedziałam tylko jak je nazwać, bo zawiera w sobie to, co akurat było pod ręką.. i co na dodatek bardzo lubię: chałwa, budyń, kokos, miód, czekolada i migdały :-D Będzie mi niezmiernie miło, jeżeli komuś mój przepis przypadnie do gustu. Polecam :grin: Składniki: Ciasto kruche miodowe: - 3 i 1/3 szklanki mąki krupczatki - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - cukier waniliowy - 1/2 kostki margaryny Kasi - 2 łyżki gęstej śmietany - 2-3 łyżki miodu płynnego - 1 łyżeczka sody Zagnieść kruche ciasto, podzielić na 2 części i schłodzić w lodówce. Następnie upiec 2 placki w temp. około 180 stopni na rumiano (około 20 minut). Żeby ciasto się nie połamało przy wyjmowaniu z blaszki najlepiej wysmarować blaszkę margaryną, położyć papier śniadaniowy i znów wysmarować. Sposób sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Beza kokosowa: - 4 białka - 20 dag wiórków kokosowych - 1/2 szklanki cukru - białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, powoli wsypywać cukier, nadal ubijając, na końcu wymieszać z wiórkami kokosowymi - masę wyłożyć do blaszki (wysmarowanej margaryną, wyłożonej papierem i znó wysmarowanej cienką warstwą margaryny - dzięki temu nie będzie przywierać do dna blachy a po upieczeniu papier łatwiej odejdzie od blatu) i piec w temp. 180 stopni do zrumienienia (jakieś 20 minut). Uważać żeby nie przesuszyć bo będzie się łamać. Krem: - 1,5 kostki masła (lub pół na pół z margaryną) - 200-300g chałwy waniliowej (dałam 300g ale jeśli ktoś nie przepada za chałwą może dać mniej) - 1/2 szklanki cukru pudru - budyń waniliowy lub śmietankowy - cukier waniliowy - 2 żółtka - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 litra mleka - 3-4 łyżki stołowe spirytusu - 1 łyżka kakao naturalnego (ja używam Wedlowskiego) - 1-2 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella - ugotować budyń (mleko, żółtka, mąka, cukier waniliowy) i wystudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, wkruszyć chałwę, zmiksować całość. Powoli wlewać spirytus, na końcu wmieszać zimny budyń (wszystko robiłam mikserem). - masę podzielić na 2 części - większą i mniejszą - do mniejszej dodać łyżkę kakao naturalnego oraz 1-2 łyżki kremu czekoladowego Ciasto składamy w kolejności: 1. kruchy placek miodowy 2. część masy białej 3. beza kokosowa 4. masa ciemna 5. drugi placek miodowy 6. reszta masy białej 7. polewa czekoladowa i dowolna dekoracja (u mnie płatki migdałowe) Ponieważ placki miodowe z reguły są twarde, ciasto najlepiej kroić na drugi a nawet trzeci dzień, gdy zmięknie od kremu. My nie mogliśmy się doczekać i pokroiłam drugiego dnia ale najlepsze jest na trzeci. Kilka fotek na zachętę: Cytuj
mart Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 dostałam ślinotoku :-D ciasto wyglada świetnie Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Dziękuję i pozdrawiam :-D Zachęcam do upieczenia. Cytuj
apsik Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Kochana Kingo witam Cię i pozdrawiam bo dawno nie pisałam...widzę ,że kwitniesz nam kulinarnie szczególnie w dziedzinie ciast-to jest super i zawiera to co ja lubię najbardziej-kokos,miód-cudooooooooooo. Ja teraz nie piekę dużo -a jeżeli już to takie ciacha,które są mało procochłonne-kłopoty i brak czasu....ale bardzo chętnie patrzę i podziwiam i mam nadzieję ,że jak wszystko się unormuje to upiekę. Jeszcze raz pozdrawiam Ciebie i resztę forumowiczów. Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2009 Droga Elu dziękuję Ci serdecznie. Zawsze bardzo cenię sobie Twoje słowa więc niezmiernie cieszy mnie to, że ciasto Ci się podoba. Przykro mi z powodu Twoich problemów, mam nadzieję, że szybko znikną i nie będziesz miała powodów do zmartwień (powiem szczerze, że ja też mam niestety problemy zdrowotne oraz innej natury :-D .. co zrobić..) Piekę ostatnio dużo, bo tak się składa, że w wakacje mamy w rodzinie samych solenizantów, a mieszkamy wszyscy blisko (na dwóch osiedlach) więc wzajemnie się odwiedzamy i świętujemy. Mama po powrocie z sanatorium jeszcze nie całkiem dobrze się czuje, więc wyręczam ją w kuchni jak mogę. A że bardzo to lubie, to radość tym większa. Elu serdecznie Cię pozdrawiam i jeszcze raz życzę aby wszystko układało się po Twojej myśli. Cytuj
andy8 Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Bardzo fajne ciasto,kruche miodowe jest pyszne a w połączeniu z pozostałymi masami musi być rewelacyjne-gratuluję pomysłu. Elu,Kinguś życzę Wam by wszystkie kłopoty i troski jakiekolwiek by one nie były szybko się skończyły,abyście mogły radośnie patrzeć w przyszłość. :-D Cytuj
Kaliope Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Bardzo dziękuję za miłe słowa. Cieszę się, że ciasto zainteresowało kolejną osobę :-D A troski.. hmm.. mam nadzieję, że kiedyś przerodzą się w coś dobrego :-D Pozdrawiam ciepło! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.