Gość dr_Fell Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2009 Witam, kupiłem 2 patelnie żeliwne - jedna sprawdza się bez problemu (większa), na drugiej po podgrzaniu tłuszczu i wycieraniu patelni papierem jest on (papier) brudny/szary, na początku był czarny niemal. Co to może być za zabrudzenie i czym (jeśli w ogóle) można sobie z tym poradzić ? Czyściłem ją już 5-6 razy i nic. Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 tego się nie czyści, bo patelnie może rdzewieć, a ten nalot do cenna przyplenizna, której potem będziesz zawdzięczać to, że na bardzo dobrzej rozgrzanej nie będzie się nic przyklejać :-( Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 Patelnia żeliwna nie rdzewieje bo żeliwo zawiera duzą ilość węgla.Tak samo nie zepsuje jej skrobanie, bo to odlew bez żadnych dodatkowych powłok. Cytuj
Luczexx Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 uwierz mi, że kiedyś pomoc kuchenna tak wyskrobała druciakiem patelnie, że pojawił sie na niej rudy nalot :) nie pamietam jakiej firmy byla patelnia, ale to była solidna włoska robota, cieżko się ją nosiło w jednej dłoni. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi