Gość Viola.Sz. Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Cześć, mam małe pytanie, czy można cukinię pasteryzować w słoikach? Cytuj
gatita Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Oczywiście, że tak. Tak samo jak inne warzywa, które robimy na zimę. Cukinia może być w occie, w oliwie lub duszona sama albo z innymi warzywami. Cytuj
Gość Viola.Sz. Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Też tak myślałam, poddusiłam ją z cebulką, pasteryzowałam 20 min i dumna z siebie wyniosłam do piwnicy. Po jakimś tygodniu okazało się, że się popsuła. Słoiki trzymały doskonale, mimo to zawartość fermentowała. :sad: :grin: Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Sałatka z cukini: 1 kg cukini 2 dag soli łyżka cukru pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki octu 1/2 łyżeczki nasion gorczycy Młode cukinie, nie dłuższe niż 16-18 cm, dokładnie wymyć i pokrajać w plasterki razem ze skórką. W emaliowanej misce cukinię posypać solą, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym, rozpuszczonym w 1/4 szklance wody, posypać cukrem. Pozostawić na 1-2 godziny. Następnie włożyć sałatkę do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użycia. Do każdego słoika wsypać szczyptę nasion gorczycy. Można także dodać szczyptę nasion kopru i ząbek czosnku. Na powierzchnię wlać po łyżce oleju, słoje zamknać i pasteryzować przez około 20 minut. Podczas układania w słoikach cukini nie należy uciskać. Jeżeli za mało jest płynu, można zagotować wodę, zakwasić, osolić i doprawić do smaku cukrem. Zalewą tą uzupełnić zawartość słoików, aby cała cukinia była pokryta płynem. Cytuj
baryg Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Cukinie można oczywiście wekować w wersji klasycznej. Ja natomiast, w ramach ciekawostki polecam przepis na cukinię na słodko, smakującą prawie jak ananas (!). W takiej wersji nadaje się zarówno do ciasta jak na sałatkę. Warto spróbować. Przepis np. tu: https://wielkiezarcie.com/recipe10128.html choć przepisów w internecie krąży wiele. Cytuj
Emillia Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jak najbardziej można. Chodź nie ukrywam że pyszne są również sałatki na zimę z cukinią. Polecam poszukać ciekawego przepisu! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.