Skocz do zawartości

Cukinia


Gość Viola.Sz.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Też tak myślałam, poddusiłam ją z cebulką, pasteryzowałam 20 min i dumna z siebie wyniosłam do piwnicy. Po jakimś tygodniu okazało się, że się popsuła. Słoiki trzymały doskonale, mimo to zawartość fermentowała. :sad: :grin:

Opublikowano

Sałatka z cukini: 1 kg cukini 2 dag soli łyżka cukru pełna łyżeczka kwasku cytrynowego lub 1/4 szklanki octu 1/2 łyżeczki nasion gorczycy Młode cukinie, nie dłuższe niż 16-18 cm, dokładnie wymyć i pokrajać w plasterki razem ze skórką. W emaliowanej misce cukinię posypać solą, skropić octem lub kwaskiem cytrynowym, rozpuszczonym w 1/4 szklance wody, posypać cukrem. Pozostawić na 1-2 godziny. Następnie włożyć sałatkę do słoików o pojemności dostosowanej do jednorazowego użycia. Do każdego słoika wsypać szczyptę nasion gorczycy. Można także dodać szczyptę nasion kopru i ząbek czosnku. Na powierzchnię wlać po łyżce oleju, słoje zamknać i pasteryzować przez około 20 minut. Podczas układania w słoikach cukini nie należy uciskać. Jeżeli za mało jest płynu, można zagotować wodę, zakwasić, osolić i doprawić do smaku cukrem. Zalewą tą uzupełnić zawartość słoików, aby cała cukinia była pokryta płynem.

  • 1 rok później...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Jak najbardziej można. Chodź nie ukrywam że pyszne są również sałatki na zimę z cukinią. Polecam poszukać ciekawego przepisu!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.