AnnaK Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 CIASTO : 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 3/4 szklanki cukru 25 dag margaryny Kasi 250 ml gęstej śmietany 30% 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 1/4 łyżeczki soli NADZIENIE : 1,5 kg kwaśnych jabłek - grubo starkować i udusić z : 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu Mąkę, proszek do pieczenia, cukry,2 jajka,1 żółtko (białko zostawić !), śmietanę, roztopioną margarynę i sól dokładnie zmiksować. Blachę 23 x 33 cm natłuścić i wysypać tartą bułką.Wyłożyć połowę ciasta, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15-20 min w temp.190 st do lekkiego zrumienienia. Upieczone, gorące ciasto dokładnie posmarować pozostawionym białkiem i wyłożyć na nie gorące jabłka.Przykryć pozostałym ciastem i piec w tej samej temperaturze około 20-30 minut. Często kremówkę zastępuję śmietaną 18% i ciasto wychodzi tak samo pyszne, ale z mniejszą ilością kalorii. Cytuj
jgust Opublikowano 17 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2010 Witam!Mam pytanie!czy mogłabyś wstawić fotke i czy piekłaś już to ciasto?Bo przepis mi się podoba.Pozdrawiam. Cytuj
AnnaK Opublikowano 18 Lutego 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Niestety nie mam zdjęcia. Ciasto piekłam wielokrotnie zawsze! było pyszne. Jabłka duszone są bez wody. Ja dodaję mniej cukru bo wolimy bardziej kwaskowe. Cynamon i cukier wsypuję po upróżeniu. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2010 Chyba się skuszę na którąś sobotę :cool: Zapowiada się apetycznie :-? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi