Kasia M. Opublikowano 8 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Września 2009 TACOS SKŁADNIKI: muszelki taco, kupisz w większych marketach (jak nie możesz znaleźć to placki tortilli też są dobre) ok. 400 g mięsa mielonego wołowego (nie wieprzowego!) 1 duża czerwona cebula (pokroić wedle uznania i podsmażyć) 4 mniejsze ząbki czosnku (rozgnieść) pikantny sos salsa ze słoiczka lub ok. 5 łyżek przecieru pomidorowego doprawionego (ostra i słodka papryka, troszkę soli i zioła, np. bazylia, oregano itp. Nie dodawać pieprzu) puszka czerwonej fasolki po małej puszce groszku i kukurydzy troszke tartego sera kilka liści sałaty oliwa do smażenia (nie za dużo) ogórek kiszony (pokroić w plastry) - jako dodatek sos czosnkowy (przepis na samym dole)WYKONANIE: Mięso smażyć na oleju aż zbrązowieje, po ok. 5 minutach dodać sos pomidorowy, czosnek i cebulę. Smażyć aż mięso zmięknie (ok. 15-20 minut), w razie potrzeby podlewać wodą. Po tym czasie dołożyć opłukane: fasolkę, groszek i kukurydzę. Jeśli masz muszelki taco to w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st.C (jak masz placki tortilli to podgrzać w mikrofali). Potrzymać na małym ogniu jeszcze kilka minut i gotowe. Włożyć (puste) muszelki do piekarnika na ok 2-3 minuty. Do każdej muszelki wkładamy liść sałaty i farszu tyle ile się da. Na to trochę tartego sera, kilka plasterków ogórka i polać sosem czosnkowym.PRZEPIS NA SOS CZOSNKOWY: 2 małe ząbki czosnku (rozgnieść) 4 duże łyżki jogurtu naturalnego mała łyżka majonezu szczypta soli opcjonalnie: posiekana natka pietruszki i koperek - ilość wedle uznania, nie polecam jednak zbyt dużo. Wszystko dokładnie wymieszać i gotowe :) SMACZNEGO Cytuj
vinonka Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 Witam. Wczoraj zrobiłam tacos. Świetna przekąska:) Trochę ciężko się ją je bo nam farsz z tortilli uciekał (może za dużo nałożyłam)ale przynajmniej śmiesznie było:) Ja robiłam z mięsem wieprzowym bo wołowego nie lubię ale też było suuuuuper:) Cytuj
jazzu Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 świetny przepis, zwłaszcza ten ogórek jako dodatek jest fajnym pomysłem :-D jutro wyprobuje i podziele sie fotkami. Pozdrawiam! Cytuj
Kasia M. Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 Witam. Wczoraj zrobiłam tacos. Świetna przekąska:) Trochę ciężko się ją je bo nam farsz z tortilli uciekał (może za dużo nałożyłam)ale przynajmniej śmiesznie było:) Ja robiłam z mięsem wieprzowym bo wołowego nie lubię ale też było suuuuuper:) No cóż, przyznam że do romantycznych kolacji Tacosy się nie nadają ;P Ja też zawsze przedobrzam z farszem, hehe. Cieszę się że smakowało i dziękuję za komentarz. Cytuj
Kasia M. Opublikowano 2 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2010 świetny przepis, zwłaszcza ten ogórek jako dodatek jest fajnym pomysłem :-D jutro wyprobuje i podziele sie fotkami. Pozdrawiam! Maiły jeszcze być połówki plasterków surowego pomidora ale się nie zmieściły... Czekam na fotki :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi