AnnaK Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Nigdy nie używałam suszonych drożdży.Jakie są proporcje zamiany ich na drożdże świeże ? W przepisie mam cztery łyżeczki suszonych. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Z tego co się orientuję to 1:2 1 suche > 2 świeże 7 g suchych to 15g świeżych Cytuj
AnnaK Opublikowano 15 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Dzięki Kasiu :grin: Cytuj
baryg Opublikowano 16 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2011 Generalnie 1:2 jak było napisane powyżej, ale raczej mniej niz więcej. Np. w moim rodzinnym przepisie na ciasto drożdżowe babcia zawsze dawała całą kostkę (100g) drożdży, a gdy zmieniła na suche wystarczały 1-2 torebki (7-14g). Ale tamto ciasto rosło zawsze całą noc, zatem drożdże miały czas :razz: Cytuj
metka Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Pozwolicie, że podepnę się pod pytanie dot. drożdży :) Uparłam się na upieczenie bagietek korzennych. W przepisie podane jest, by użyć jednej łyżeczki suszonych instant (można również świeżych, ale tu gdzie mieszkam, jest problem z ich kupieniem). Mam jednak problem z nimi. Mianowicie, ciasto zawzięło się i rosnąć nie chce. Próbowałam z rozpuszczonymi drożdżami w zimnej wodzie, ciepłej wodzie a nawet w ciepłym mleku. Staram się obchodzić delikatnie i podczas ugniatania ciasta, nie wyżywam się na nim ;) Gdzie tu jest błąd? Jak się z nimi dogadać i sprawić, by ze mną współpracowały? Pomoże ktoś? :) Cytuj
Dorota Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę (najlepjej pokojową). Do rośnięcia ciasto powinno być zostawione w ciepłym miejscu, bez żadnych przeciągów, niektórzy mówią nawet, że nie powinno się koło niego szybko albo i w ogóle chodzić, przechodzić (czyli położyć w zacisznym miejscu) i przykryć ściereczką :) Cytuj
basga Opublikowano 21 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2012 a może drożdże są przeterminowane?Jesli użyjesz zbyt ciepłego mleka/wody to możesz zabić drożdże i nie wyrosną,także zbyt dużo soli osłabia ich aktywność.Jeśli w kuchni jest zbyt chłodno to można ciasto wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do wyrastania lub chociaż piekarnik z włączoną lampką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.