k@sia Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Składniki: Ciasto: 5 jaj, 1 szkl. mąki, 1 szkl. cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 kostki masła, 2 jaja, 2 żółtka, 20dag cukru pudru, puszka ananasa, tabliczka gorzkiej czekolady, polewa czekoladowa Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i ponownie ubić. Następnie dodać żółtka dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na tortownicę i upiec biszkopt w temp. ok. 160*C przez 25 min. Gdy ciasto ostygnie przekroić na 3 krążki. (moim zdaniem najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej, wtedy łatwiej można go przekroić) Jaja i żółtka ubić z cukrem. Utrzeć masło na puch i cały czas mieszając dodawać po łyżce ubitych jaj. Gotowy krem podzielić na 2 części. Do jednej wsypać dobrze osuszonego i pokrojonego ananasa a do drugiej pokruszoną czekoladę. Krążki biszkoptu nasączyć zalewą z ananasa, przełożyć najpierw jasną a potem ciemną masą i udekorować. Niestety fotki wnętrza nie mogę zrobić i zamieścić, bo to tort na zamówienie :) przy najbliższej okazji wrzucę, ale zapewniam, że tort jest pyszny :) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Bardzo ciekawy wyglad, zapewne w smaku jest taki sam. Cytuj
Kaliope Opublikowano 10 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2010 Upiekłam tort prezydenta w miniony weekend ale na dużej blaszce. Do jednego kremu dałam ananasa pokrojonego w kostkę, a do drugiego oprócz czekolady jeszcze rodzynki, orzechy włoskie i sypką kawę rozpuszczalną. Do obu kremów dodałam też alkohol. Biszkopt piekłam na krupczatce. Ciasto wyśmienite, zniknęło w mgnieniu oka :wink: Polecam!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.