Stokrotka Opublikowano 5 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 Katarzyno bardzo ładny wyszedł ten chlebuś. A już myślałam, że się ten przepis w maszynie nie sprawdzi. Jak zrobisz wersję z mniejszą ilością wody, daj znać jak poszło. Ja dzisiaj zrobiłam eksperyment i w ogóle nie dodałam ziaren. Zamiast tego wlałam 1,5 łyżki oleju. Chlebek wyszedł super. Zachęcam do wypróbowania :D Cytuj
gatita Opublikowano 6 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2009 Stokrotko, ja od kiedy mam maszynę piękę tylko w maszynie. To duża wygoda, wrzucasz wszystkie składniki i dalej robi się samo :D W sumie każdy przepis sprawdza się w maszynie, czasami trzeba tylko troszeczkę zmodyfikowac ilość płynów lub mąki. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 7 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Października 2009 Ten przepis jest na tyle łatwy i szybki, że dla mnie szybszy być nie musi. Może kiedyś skuszę się na zakup maszyny i wtedy pewnie trudno mi będzie bez niej wyobrazić sobie pieczenie chlebka :D Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Znalazłam na necie taką stronkę może komuś się przyda https://mojchleb.blogspot.com/ Piekłyście kiedyś w taki sposób https://palcelizac.blogspot.com/2009/10/pie...ie-z-miska.html Cytuj
gatita Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 https://www.chleb.info.pl/index.php Tu jest kompendium wiedzy na temat pieczenia chleba. Mirabelka jest w tym mistrzynią :) Cytuj
gatita Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Znalazłam na necie taką stronkę może komuś się przyda https://mojchleb.blogspot.com/ Piekłyście kiedyś w taki sposób https://palcelizac.blogspot.com/2009/10/pie...ie-z-miska.html Nigdy tak nie piekłam.... Maszyna rozleniwia :) Ale chlebek wyszedł piękny ! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Miałam wstawić tego linka na zachciankę syna https://mojchleb.blogspot.com/2008/02/chleb-twarogowy.html Stokrotko przepraszam ze zaśmieciłam Ci wątek :) Cytuj
Stokrotka Opublikowano 27 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Katarzyno nic nie szkodzi ;) przynajmniej mogłam poczytać co nieco na temat wypieku chleba. Gatita super stronka. Już skusiłam się na upieczenie bułeczek. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Cytuj
Kaliope Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Stokrotko czy zamiast mąki żytniej albo otrębów żytnich można dać do krupczatki jedynie szklankę otrębów pszennych? Mam ochotę upiec ten chlebek ale moja siostra jest na specjalnej diecie i nie za bardzo wskazana jest w jej przypadku mąka żytnia. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ;) Cytuj
gatita Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Ja wprawdzie nie Stokrotka ;) ale myślę, że możesz spokojnie testować. Pewnie smak będzie troche odbiegał od orygynału... ale w kuchni trzeba eksperymentować ! Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Dziękuję za odpowiedź ;) Cytuj
Stokrotka Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Przepraszam, że tak późno, ale potwierdzam można zamiast otrębów żytnich dać pszenne. Czekam na relację z eksperymentu ;) Pozdrawiam Cytuj
Maciej Opublikowano 21 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2009 Opadanie chleba w maszynie.Miałem ten sam problem i nie wiem dokładnie co się stało???.Moj zakwas jest juz dość stary ma ok roku lub to że nakłuwa ciasto po wyrośnięciu tuż przed pieczeniem. Jak ma opaść to przed włączeniem pieczenia.Wystarczy w jednym dwóch miejscach. Cytuj
Beella Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 Kasiu ja pierwszy raz tez pieklam go w maszynie i mialam tak samo jak Ty najpierw rosnie a potem klapnie. Teraz pieke go tylko i wylacznie w piekarniku i jest OK. Żeby chleb nie opadł,był wyższy i bardziej wyrośnięty zwiększyć trzeba ilość drożdży z 5dag na 10dag,ponieważ na 1kg mąki przypada 10dag drożdży. Porada piekarza z zawodu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.