Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Katarzyno bardzo ładny wyszedł ten chlebuś. A już myślałam, że się ten przepis w maszynie nie sprawdzi. Jak zrobisz wersję z mniejszą ilością wody, daj znać jak poszło. Ja dzisiaj zrobiłam eksperyment i w ogóle nie dodałam ziaren. Zamiast tego wlałam 1,5 łyżki oleju. Chlebek wyszedł super. Zachęcam do wypróbowania :D

Opublikowano

Stokrotko, ja od kiedy mam maszynę piękę tylko w maszynie. To duża wygoda, wrzucasz wszystkie składniki i dalej robi się samo :D W sumie każdy przepis sprawdza się w maszynie, czasami trzeba tylko troszeczkę zmodyfikowac ilość płynów lub mąki.

Opublikowano

Ten przepis jest na tyle łatwy i szybki, że dla mnie szybszy być nie musi. Może kiedyś skuszę się na zakup maszyny i wtedy pewnie trudno mi będzie bez niej wyobrazić sobie pieczenie chlebka :D Pozdrawiam serdecznie

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Katarzyno nic nie szkodzi ;) przynajmniej mogłam poczytać co nieco na temat wypieku chleba. Gatita super stronka. Już skusiłam się na upieczenie bułeczek. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie.

Opublikowano

Stokrotko czy zamiast mąki żytniej albo otrębów żytnich można dać do krupczatki jedynie szklankę otrębów pszennych? Mam ochotę upiec ten chlebek ale moja siostra jest na specjalnej diecie i nie za bardzo wskazana jest w jej przypadku mąka żytnia. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam ;)

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Opadanie chleba w maszynie.Miałem ten sam problem i nie wiem dokładnie co się stało???.Moj zakwas jest juz dość stary ma ok roku lub to że nakłuwa ciasto po wyrośnięciu tuż przed pieczeniem. Jak ma opaść to przed włączeniem pieczenia.Wystarczy w jednym dwóch miejscach.

Opublikowano

Kasiu ja pierwszy raz tez pieklam go w maszynie i mialam tak samo jak Ty najpierw rosnie a potem klapnie. Teraz pieke go tylko i wylacznie w piekarniku i jest OK.

Żeby chleb nie opadł,był wyższy i bardziej wyrośnięty zwiększyć trzeba ilość drożdży z 5dag na 10dag,ponieważ na 1kg mąki przypada 10dag drożdży.

Porada piekarza z zawodu.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.