Kaliope Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 W pierwszym dniu jesieni upiekłam dla mojej rodzinki ciasto. Miało być właśnie "jesienne" i koniecznie ze śliwkami... Przepis znalazłam na innym forum ale nieco go zmodyfikowałam (moje zmiany są w nawiasach). Podaję składniki w podwojonej ilości (na dużą blaszkę). W oryginale nie ma kruszonki ale pomyślałam, że coś chrupiącego można dodać :D Wierzch polukrowałam. Gorąco polecam!! Dla mnie to ciasto jest fantastyczne - wilgotne dzięki śliwkom, chrupiące za sprawą kruszonki, aromatyczne ze względu na orzechy i czekoladę... i kolorowe, jesienne, cieszące oko :D Składniki na blaszkę 25x40 cm: - 350g masła (ja dałam margarynę Kasię) - 350g cukru - 350g mąki pszennej - 6 jaj - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - kilogram śliwek pokrojonych w kostkę (dałam zdecydowanie mniej, około 60 dag) - 350g mielonych orzechów laskowych (ja dałam 250g orzeszków ziemnych bo laskowych nie dostałam) - 100g gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę (wg mnie można pół na pół z mleczną) Wykonanie: - masło z cukrem utrzeć - dodawać kolejno po jednym jajku, dobrze rozetrzeć - dalej ucierając dodawać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem - następnie dodawać po łyżce mielonych orzechów i dobrze wymieszać - na koniec wsypać pokrojone śliwki i czekoladę i wymieszać łyżką (ja nie mieszałam śliwek z ciastem, na blaszkę wyłożyłam większą część ciasta, na to śliwki i przykryłam resztą ciasta) - ciasto wyłożyć do blaszki wysmarowanej margaryną i piec w temp. 180 stopni przez godzinę lub dłużej (do suchego patyczka) Ja na wierzch dałam jeszcze kruszonkę. Piekłam ponad godzinę (dobre 70 minut), koniecznie trzeba sprawdzać patyczkiem. Dodaję kilka zdjęć na zachętę: Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Oj nie wiem dlaczego jedno zdjęcie dodało mi się aż 3 razy, nie potrafię już tego zmienić. Cytuj
Basia K Opublikowano 1 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Kinga,piękne te Twoje ciacho. Ja wczoraj oprócz tego cytrynowo-śmietanowego piekłam jeszcze placek ze śliwkami,ale taki zwykły.Szkoda,że wczoraj nie było jeszcze Twojego przepisu.Ale nic straconego-sezon śliwkowy jeszcze trwa :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Października 2009 Basiu dzięki!! A co do placuszka, to oczywiście, śliwki teraz są najlepsze do wypieków. Polecam to ciasto! Pozdrowienia :D Cytuj
ajaj Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 a mrozone sliwki sie nadaja? troche mierzi mnie ta czekolada, chyba ja pomine albo zmniejsze ilosc Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Ajaj.. piekłam to ciasto pierwszy raz i użyłam świeżych śliwek więc nie wiem jak wyjdzie z mrożonymi. Ale myślę, że się nadają.Co do czekolady to ja akurat bardzo ją lubię jako dodatek do ciast ucieranych. To kwestia gustu, jednak uważam że do tego ciasta czekolada bardzo pasuje, nadaje ciekawy smak razem z innymi składnikami. Oczywiście możesz zmniejszyć ilość. Dla mnie ta podana w przepisie jest w sam raz. Cieszę się, że przepis Cię zainteresował i mam nadzieję, że placuszek zasmakuje :D Cytuj
ajaj Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Dziekuje kaliope za szybka odpowiedz. Musze wyprobowac jutro. Dam znac jak mi sie uda. Chyba ze mrozone sliwki rozdyzdaja mi to ciasto Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Trzymam kciuki i powodzenia!! Jeśli jeszcze mogę coś doradzić, to trzeba sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dobrze wypieczone. Ja musiałam piec około 70 minut! Czekam na wiadomość jutro :D pozdrawiam Cytuj
ajaj Opublikowano 4 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2009 No niestety sobota minela a ja nie znalazlam czasu aby wyprobowac przepis. Jednak zrobie to na pewno tylko nie wiem kiedy gdyz ostatnio nie dysponuje czasem w nadmiarze Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.