Kaliope Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Moja młodsza siostra (licencjat pedagogiki) dostała pracę w przedszkolu. Jestem z niej bardzo dumna, bo świetnie sobie radzi a dzieci wprost za nią przepadają. Chciała zrobić maluchom jakąś niespodziankę... więc poprosiła mnie o ciasteczka. Dla mnie bomba, bo nie pamiętam kiedy ostatnio wykrawałam foremkami kruche ciastka... A najbardziej cieszył mnie głos dzieci, które wraz z siostrą zadzwoniły z przedszkola, żeby powiedzieć, że ciastka są "baldzo doble" :D Polecam! Składniki: 175 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 duże jajka cukier waniliowy 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli Wykonanie: - z podanych skłądników zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość 1/2cm i wykrawać ciasteczka - układać ciastka w niewielkich odstępach na natłuszczonej blaszce i piec w temp. 180 stopni na rumiano (około 15 minut) - jeszcze ciepłe ciastka zdejmować ostrożnie z blaszki podważając płaskim nożem (wtedy się nie łamią) - po wystudzeniu można dowolnie udekorować, oblać polewą czekoladową lub lukrem, posypać kokosem albo bakaliami etc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi