ina12 Opublikowano 5 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2009 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy dżem cukier puder 5 jabłek - obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne tortownica 26 cm Ubić pianę z białek. Zmiksować żółtka z cukrem i cukrem waniliowym do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodać pianę i przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Połowę ciasta włożyć do tortownicy. Na ciasto położyć połówki jabłek przekrojem do góry i w miejsce po wydrążonych gniazdach włożyć po łyżeczce dżemu. Pozostałym ciastem przykryć połówki jabłek, tylko na nie wystarcza. W piekarniku ciasto urośnie. Piec w temp. 180*C. około 40-45 minut. Upieczone posypać cukrem pudrem. Ja piekłam 45 minut. Cytuj
zebcia Opublikowano 8 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Fajny przepis, trochę podobny do jabłecznika tego z pudełka oetkera. Tylko tam na jabłka wylewa się taką pyszną masę budyniową, a w środki jabłek wkłada się rodzynki i dżem i wychodzi cudne ciasto. Uwielbiam ten jabłecznik i często go robię. czasami nawet nie zdąży dobrze ostygnąć jak się moje łakomczuchy nim zajmą :) Ina Twój przepis z przyjemnością też wypróbuję przy najbliższej okazji. Cytuj
ina12 Opublikowano 8 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Października 2009 Zebcia bardzo ładnie prezentuje się Twoje ciasto. Proszę dodaj Twój przepis, dużo ciekawszy jest od mojego i napewno więcej osób z niego skorzysta. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 9 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2009 Halinko bardzo ciekawy przepis zamieściłaś. Zebcia, Twój również brzmi interesująco. Z chęcią wypróbuję oba, bo u mnie wszyscy lubią jabłeczniki a Wasze ciasta wyglądają bardzo zachęcająco. Zebciu dodaj koniecznie przepis! Pozdrawiam Was serdecznie! :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.