vogelka Opublikowano 6 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2005 to są desery z mojej książki kucharskiej to znaczy z mojego grubego zeszytu:) te przepisy są pozbierane od znajomych, ale najwięcej od babci. wszystki wypróbowane i bardzo smaczne (przynajmniej dla mnie) deser I: składniki: 6 żółtek, pół opakowania cukru waniliowego, 5 łyżek cukru, 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej, kieliszek rumu. jak zrobić: Żółtka wlać do miski, utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać cukier waniliowy, łyżeczkę skórki cytrynowej i kieliszek rumu. Naczynie wstawić do większego garnka z gorącą wodą i ubijać tak długo, aż piana będzie ciepła i puszysta. Gdy zgęstnieje przełożyć do pucharków. Podawać na ciepło z rurkami (takimi waflowymi) deser bananowy: składniki: 2 banany 2 łyżki marmolady porzeczkowej lody czekoladowe opakowanie bitej śmietany w proszku 1/4 litra mleka jak zrobić: śmietanę w proszku zmieszać z mlekiem i ubić mikserem, następnie wstawić do lodówki. obrać banany i przekroć na pół wzdłuż. na talerzach ułożyć po dwie połowy. lody uformować w kulkii ułożyć między bananami deserek przybrać bitą śmietaną i marmoladką8) pycha deser wiśniowy: składniki: 50 dag jogurtu naturalnego szklanka wiśni 4 listki żelatyny 2 żółtka 5 łyżek cukru pudru 3 torebki cukru waniliowego 3 łyżki pokruszonych biszkoptów jak zrobić: Wiśnie opłukać, wydrylować i odstawić na bok w naczyniu. Żelatynę włożyć na 5 min do zimnej wody, aby napęczniała. Do miski włożyć żółtka, cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć na jednorodną masę mikserem. Żelatynę wyjąć z wody, wycisnąć i rozpuścić w garnku na małym ogniu. Dodać do masy żółtkowej i starannie wymieszać. Wlać jogurt, wymieszać i wstawić na 5 min do lodówki, aby krem nieco stężał. 3/4 wiśni rozdzielić do cztwrech pucharków. Gęsty krem ubić krótko, ale energicznie na piankę i napełnić nim naczynia. Ponownie umieścić w lodówce na 1 godz. Po wyjęciu udekorować pozostałymi wiśniami i oprószyć pokruszonymi biszkoptami. Cytuj
justyna5 Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2006 Zapisałam sobie przepis numer 2 :lol: chyba bedzie dobry :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.