sylwuśka Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2009 Kopiec Kreta: Moj Biszkopt: 6 jaj 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. máki 1 duza lyzeczka proszku do pieczenia Kakao by biszkopt zrobil sie ciemny. Krem: 3 smietany kremówki 3 lyzki zelatyny cukier waniliowy Banany. Bilka ubic/zmiksowac na sztywna piane, dodajác cukier. Nastpenie dodawac zóltka caly czas miksowac. Gdy konsystencja bedzie gladka. Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczenie i w dalszym ciagu mieszajac :) Biszkopt wylewamy na blache nasmarowana margaryna i bulka tarta. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-35 minut. Krem: Kremówki wlewamy do miski i miksujemy.Zelatyne rozpuszczamyw goracej wodzie i dodajemy do naszych kremowek.( do kremu mozemy dodac tabliczke pokruszonej ciemnej czekolady) Gdy biszkopt bedzie juz gotowy, musimy poczekac by chwile ostygl. Wydubujemy wszystko ze srodka zostawiajac 2-3 cm spodu i boczne scianki. Biszkopt nasáczamy kawá (rozpuszczalna). Ukladamy w srodku banany i skrapiamy je cytryná.Na banany wylewamy nasz krem i formujemy z niego kopiec kreta :) Wierzch przykrywamy wczesniej wydubanym ciastem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki i masa posztywniala, dzieki czemu bedzie latwiej kroic :) Musze przyznác ze mój kopiec kreta nie wyglada tak smacznie jak powinnien robilam go pierwszy raz i zamiast przykryc kopiec srodkiem( ciastem biszkoptowym)poszlam na latwizne i przykrylam go górna czescia biszkoptu, która wczesniej scielam nozem :) .To utrudnilo mi krojenie ciasta i zepsulo troszke jego wyglad. Ale i tak znakomity smak pozostal. Uwierzcie mi naprawde warto chociaz raz sprobowac tego ciasta :D Cytuj
sysia80 Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 super wyglada mimo wszystko Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi