Jolcia Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Składniki -50 g sezamu -50 g siemienia lnianego Sezam i siemie zalać wodą i odstawić na godzinkę -250 g maślanki -200 ml wody -500 g mąki orkiszowej -100 g mąki żytniej -1 1/2 łyżeczki soli -paczuszka suszonych drożdży -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka mielonej kolendry ( kto nie lubi nie dodaje) Drożdże rozrobić w wodzie.Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (rośnie wolno).Następnie przełożyć do foremki.poczekać aż wyrośnie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieć ok 1 godziny.Po 30 minutach pieczenia ja zmniejszam trochę temperaturę. Chleb można piec w maszynie.Jest bardzo smaczny i delikatny. Rodzinka była zachwycona jak go upiekłam. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 15 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2009 Jolu jak tylko kupię gdzieś mąkę orkiszową to zaraz wypróbuję :) Cytuj
gatita Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Zapisuję do wypróbowania. Mąkę orkiszową widziałam supermarkecie. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Muszę jutro podskoczyć do Reala ;) Cytuj
gatita Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Ja widziałam w Carrefourze i w Auchan. Do Reala nie zaglądam bo mam za daleko. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2009 Wielkie dzięki jutro ruszam na polowanie ;) Cytuj
Jolcia Opublikowano 17 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Ja kupiłam w Auchanie. Cieszę się ,że was zainteresował chlebek .Koleżanką w pracy też posmakował. Od kilku tygodni u mnie w pracy jest masowa produkcja chleba wieloziarnistego.Każdy woli upiec własny chlebek niż kupować. Czekam na opinie ;) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2009 Kupiłam niestety tylko gotową mieszankę chleba orkiszowego > ale i tak się cieszę ;) Jak już się upiecze to cyknę fotkę :shock: Cytuj
Jolcia Opublikowano 26 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Października 2009 Oto mój chlebek.Niestety końcówka,bo za późno się zorientowałam, a znikał szybciutko.Pozdrawiam. Cytuj
gatita Opublikowano 27 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2009 Upiekłam w sobotę ale niestety nie zdążyłam zrobic zdjęcia ! Był bardzo dobry. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi