Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam takie pytanie od czego zalezy elastycznosc ciasta na pizze , mianowicie po upieczeniu moje ciasto jest zawsze takie jak by kruche (jest dobre w smaku ale takie berdziej usztywnione)natomist w pizzerniach ciasto jes takie bardziej elastyczne gietkie , czy ktos moze wie od czego to zależy??

Opublikowano

przepis mam taki: -2szklanki mąki -1łyzeczka drozdzy instant -1lyzka roztopionego masla -3-4 lyzki oliwy -1 szklanka mleka -1 jajko (zeby zwiekszyc ilosc białka , pizza jest wtedy lepsza) -cukier , sol szczypta pieke ok 15minut w temperaturze 200 -250C ogolnie pizza wychodzi dobra ale chciałbym zeby była taka elastyczna jak w pizzerni napewno nie jest to wina dodawanego jajka bo juz probowałem bez , dzieki za odpwoeidzi

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

chętnie bym rozwinął temat, dlaczego jakość ciasta zależy od oliwy z oliwek... :-( ale nie chce się przekomarzać, drogi kolego, ciasto nigdy Ci nie wyjdzie takie jak w pizzeri, bo Twoj piekarnik nie nagrzewa się do 300 - 350 C, i nie utrzymuje stale takiej temperatury, ot cała tajemnica :-D

Opublikowano

Ja piekę z tego przepisu > robię z niego również makowce i paszteciki :) Jest takie jak biszkoptowe :) 5 dag drożdży 1 szklanka cukru (jeśli robimy do pasztecików to tylko 3 łyżki) 1/2 kostki margaryny 2 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut Margarynę rozpuszczamy Dodać resztę składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę

Opublikowano

hej jesli chodzi o ciasto pod pizze wazne zeby drozdze rozrobic w cieplej wodzie nie za goracej zeby ich nie sparzyć ciasto powinno sie dosc dlugo wyrabiac i pozostawic do wygarowania wiem troche o tym poniewaz pracowalam w pizzerii :)

Opublikowano

owszem :) wychodziły 2 bagietki po 400g kazda i ponad 2 bemary kulek ciasta na pizze po 225 :) ponadto chciałem zauwazyć, że można kupić specjalną mąke do pizzy o wysokiej zawartości glutenu i duzym stopniu miałkości. podajże jest to "zerówka" ale nie dam głowy sobie ściąć.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.