news123 Opublikowano 19 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Października 2009 witam mam takie pytanie od czego zalezy elastycznosc ciasta na pizze , mianowicie po upieczeniu moje ciasto jest zawsze takie jak by kruche (jest dobre w smaku ale takie berdziej usztywnione)natomist w pizzerniach ciasto jes takie bardziej elastyczne gietkie , czy ktos moze wie od czego to zależy?? Cytuj
gatita Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 Wszystko zależy od tego z jakiego przepisu ja robisz i jakie są proporcje składników. Istotnym elementem jest oliwa z oliwek. A może za długo je pieczesz i dlatego jest kruche ? Cytuj
news123 Opublikowano 20 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 przepis mam taki: -2szklanki mąki -1łyzeczka drozdzy instant -1lyzka roztopionego masla -3-4 lyzki oliwy -1 szklanka mleka -1 jajko (zeby zwiekszyc ilosc białka , pizza jest wtedy lepsza) -cukier , sol szczypta pieke ok 15minut w temperaturze 200 -250C ogolnie pizza wychodzi dobra ale chciałbym zeby była taka elastyczna jak w pizzerni napewno nie jest to wina dodawanego jajka bo juz probowałem bez , dzieki za odpwoeidzi Cytuj
AnnaK Opublikowano 20 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Października 2009 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=152 Spróbuj upiec ciasto wg tego przepisu.Pozdrawiam. Cytuj
gatita Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 Generalnie do ciasta na pizzę nie dodawałabym całego jajka, jesli już to samo zółtko. Białko powoduje, że ciasto robi się twardsze. Cytuj
iwona30 Opublikowano 21 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=152 Spróbuj upiec ciasto wg tego przepisu.Pozdrawiam. Ten przepis jest super warto go wypróbować ja go robię z podwójnej porcji wszystkim bardzo smakuje. Cytuj
news123 Opublikowano 21 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Października 2009 dziekuje za rady bede probował , jesli ktoś ma jeszcze jakies propozycje co zrobic by ciasto było bardziej elastyczne po upieczeniu zapraszam do dyskusji chetnie poczytam Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 chętnie bym rozwinął temat, dlaczego jakość ciasta zależy od oliwy z oliwek... :-( ale nie chce się przekomarzać, drogi kolego, ciasto nigdy Ci nie wyjdzie takie jak w pizzeri, bo Twoj piekarnik nie nagrzewa się do 300 - 350 C, i nie utrzymuje stale takiej temperatury, ot cała tajemnica :-D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 Ja piekę z tego przepisu > robię z niego również makowce i paszteciki :) Jest takie jak biszkoptowe :) 5 dag drożdży 1 szklanka cukru (jeśli robimy do pasztecików to tylko 3 łyżki) 1/2 kostki margaryny 2 jajka 3 szklanki mąki 2 łyżki śmietany Drożdże wymieszać z cukrem i odstawić na 10 minut Margarynę rozpuszczamy Dodać resztę składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na 1 godzinę Cytuj
monika22 Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 hej jesli chodzi o ciasto pod pizze wazne zeby drozdze rozrobic w cieplej wodzie nie za goracej zeby ich nie sparzyć ciasto powinno sie dosc dlugo wyrabiac i pozostawic do wygarowania wiem troche o tym poniewaz pracowalam w pizzerii :) Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 i najlepiej z 3 razy wyrosnąć. ja robie takie: kostka drożdzy, 1,5 l wody, oleju na oko, moze z pol szklanki, cukier, sól, i mąki ile weźmie. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 i najlepiej z 3 razy wyrosnąć. ja robie takie: kostka drożdzy, 1,5 l wody, oleju na oko, moze z pol szklanki, cukier, sól, i mąki ile weźmie. Takie proporcje to chyba dla armii :) Cytuj
Luczexx Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 owszem :) wychodziły 2 bagietki po 400g kazda i ponad 2 bemary kulek ciasta na pizze po 225 :) ponadto chciałem zauwazyć, że można kupić specjalną mąke do pizzy o wysokiej zawartości glutenu i duzym stopniu miałkości. podajże jest to "zerówka" ale nie dam głowy sobie ściąć. Cytuj
Beella Opublikowano 14 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2009 https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...hl=pizza+domowa Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi