rysio51 Opublikowano 22 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Października 2009 - 3 litry wody - 1 puszka pomidorów w zalewie (40 dag) - 1 skrzydło z indyka i 1 pałka (może być jakieś inne zamienne mięso np kurczak) - 2 cebule - 3 pory (tylko białe części) - 3 duże marchewki - 1 seler - 1 pietruszka - 4 kostki rosołowe - sól, cukier, pieprz - 1 łyżka masła łub margaryny - 1 duża łyżka mąki - duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek) - makaron Sposób przyrządzenia: Najpierw wstawiamy wodę z mięsem i gotujemy przez 30 minut. Potem wrzucamy obraną i pokrojoną, marchewkę, seler, pietruszkę oraz 3 kostki rosołowe. To wszystko gotujemy 1godzinę. Cebulę kroimy w kostkę, pory w półplasterki, musimy je zeszklić razem na tłuszczu z masła lub margaryny. Pomidory rozgniatamy widelcem i razem z zalewą dodajemy do cebuli i porów. Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Potem przecieramy przez sito i doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem. Następnie wlewamy przecier do garnka z mięsem i warzywami. Dajemy jeszcze zupie jakieś 20 minut i w tym czasie gotujemy makaron. Kiedy makaron już jest gotowy zagęszczamy zupę odrobiną mąki. Wsypujemy łyżkę mąki do szklanki i mieszamy z ZIMNĄ wodą. Kiedy dokładnie już wymieszamy wlewamy do zupy przez małe sitko, aby uniknąć "kluch" z mąki. Po 5 minutach gotowania od dodania mąki możemy przystąpić do konsumpcji zupy. Smacznego ;) Cytuj
campari Opublikowano 21 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2010 niech zyja kostki rosolowe, eh biedni CI ludzie, ktorzy ich nie znali... zapewniam, ze zupa bedzie tez dobra, bez nich. Cytuj
kuchareczek96 Opublikowano 21 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2010 4 moim zdaniem to zdecydowanie za duzo !!! zupa robi sie bardzo niezdrowa mozna dodac 1 ja tak robie ale o 4 jeszcze nie slyszalem ;-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.