zdybka82 Opublikowano 25 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2009 NALEWKA Z WISNI 2,5-3 kg. wiśni (z tego 1/3 wypestkowac) 1 kg cukru 1-1,5 l spirytusu duzy sloik- 5L (lub 2 mniejsze) WYKONANIE: przygotowane wisnie wkladamy do sloika zasypujemy cukrem zalewamy spirytusem ,zamykamy sloik i pozostawiamy na 6 tygodni,.pamietajac aby co jakis czas potrzasnac sloikiem by cukier ktory sie osadzi na dnie rozpuscil sie..Po odczekaniu 6 tygodni rozlewamy do butelek, bez wisni-mozemy je wykorzystac do np.lodow, kremu,itd. Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 a próbował ktoś nalewki z liści brzoskwini? Wiem, że brzmi hardcorowo, ale moi dziadkowie taką nalewkę robią. Jest super pyszna, bo nie jest za słodka, jak to często ma się z nalewkami owocowymi. Niestety nie wiem jak dokładnie się ją robi, ale jeśli ktoś będzie bardzo zainteresowany, to zawsze mogę przedzwonić do dziadków :razz: W każdym razie polecam kiedyś poeksperymentować z liśćmi brzoskwini :) Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Z liśćmi brzoskwiń nie robiłam, ale z owoców brzoskwini tak, i powiem, że była bardzo dobra. Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Może właśnie powinnaś sprubować dorzucić też trochę liści. Wiem, że dziwne, ale za to jakie PYSZNE! Cytuj
Dorota Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Ok, to następnym razem spróbuję jak mówisz, że dobre :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi