IGA Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Sos: ½ kg mięsa wieprzowego ½ kg pieczarek Duża cebula Smalec Pieprz, sół i słodka papryka Odrobina przecieru pomidorowego Mąka do zagęszczenia Mięso pokroić w dość drobną kostkę, poddusić na smalcu obsypując solą pieprzem i obficie słodką papryką. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Podlewać wodą i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone pieczarki. Całość zalać wodą – nie zadużo, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić wodą z mąką. Sos powqinien być gęsty. Przyprawić – ma być raczej pikantne. Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek 1-2 łyżki sosu, przykryć drugim plckiem i polać sosem. Smacznego. Danie nadaje się na obiadek i na imprezkę. Podaję przykładowe ilośći. Mięso może być pół na ół wołowe i wieprzowe, ważne żeby sos był gęsty i dobrze przyprawiony. Cytuj
minia51 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Ja jeszcze daję pokrojoną paprykę i duszę razem z mięsem. Pychotka. Cytuj
mydlo-powidlo Opublikowano 30 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Października 2009 A ja górą polewam odrobiną śmietany, albo sosem czosnkowym. Tylko albo śmietana 12%, albo z jogurtu, bo inaczej byłoby to już wszystko za ciężkie i potem człowiekowi nieprzyjemnie;) A, a na to wszystko jeszcze trochę startego sera, mmmm...;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.