Jolcia Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Składniki na 24 sztuki. -250ml. mleka -100g masła -1/2 szkl. cukru -1/2 łyżeczki soli -1 łyżka suszonych drożdży -3 duże jajka -4 i 1/2 szkl. mąki - troche roztopionego masła do smarowania. Do drożdży dodać trochę mąki ,cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Rozrobić i poczekać aż wyrośnie.Resztę mleka zagotować,dodać masło i resztę cukru.Ostudzić. Do misy wsypać mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, mleko, jajka i wyrobić na gładkie ciasto. przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować placek o średnicy ok 22 cm. Placki smarować roztopionym masłem. Następnie pokroić na 8 części i zwijać rogale. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrosną to posmarować roztopionym masłem i do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut. Rogale są rewelacyjne , a posmarowane masełkiem to niebo w gębie. Przepis znalazłam w internecie szukając stonek z wypiekaniem chleba. Jak córka wróci z uczelni to wstawię zdjęcia, bo ja jeszcze nie potrafię ;) Cytuj
Jolcia Opublikowano 28 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 oto obiecane zdjecia Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Ale slinka cieknie... cudowne te rogaliki. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Jolciu piękne te rogale!!! Jak z piekarni.. i widać że pulchniutkie.. ajajaj... wyobrażam sobie ten zapach świeżego pieczywka.. no i smak! ;) Gratuluję udanego wypieku! Cytuj
tuska Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Witaj,ale super rogaliki jutro będę piekła na wyjazd w sam raz.Cieplutko pozdrawiam. Cytuj
Jolcia Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Dzięki za miłe słowa ;) Cytuj
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2010 Rogale wyglądaja naprawde bardzo apetycznie,chyba też musze spróbowac wg Twojego przepisu:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.