asiak30 Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2009 Znawców kuchni arabskiej przepraszam za ewentualne niezgodności ale danie z tego regionu robiłam po raz pierwszy. Składniki: kurczak 1,5 kg puszka pomidorów bez skórki lub 3-4 duże pomidory śliwki suszone 10 dkg rodzynki garść miód 1 łyżka sól, pieprz, cynamon, przyprawa do kebaba bulion Poprzedniego dnia kurczaka umyłam, poporcjowałam i przyprawiłam olejem wymieszanym z przyprawą kebab shoarma. Następnego dnia kurczaka podsmażyłam na rumiano ze wszystkich stron, zalałam pomidorami bez skórki z puszki z dodatkiem bulionu. Dusiłam na małym ogniu prze 40 minut. W tym czasie pokroiłam śliwki suszone, dodałam rodzynki,miód, odrobinę cynamonu i wody i dusiłam na małym ogniu przez 15 minut-uwaga należy mieszać bo miód może się przypalić. Gdy masa śliwkowa była gotowa dodałam ją do kurczaka i dusiłam jeszcze przez 10 minut. Pod koniec sos był zbyt rzadki więc pobiłam go wodą z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Do kurczaka podałam kaszę kuskus i surówkę z pekińskiej z jabłkiem, marchewką i kukurydzą. Cytuj
mydlo-powidlo Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Może być super, muszę wypróbować;) Ja ostatnio robiłem kurczaka po indyjsku z bubem i przyprawą garam masala - rewelacja, również polecam! Cytuj
Gość degustator Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Znacie może jeszcze jakieś dobre przepisy na kurczaka?? Proszę o szybką odpowiedź :mrgreen: :neutral: :-? Cytuj
mart Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 dla osob lubiacych kurczaka z curry na slodkawo proponuje to https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...p;hl=rodzynkami bardzo latwe i pyszne jedzonko Cytuj
DanielQ Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 :) Mi wyszedł bardzo dobrze czytałem z Pani poradnika dziękuje za przepis. :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 26 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Grudnia 2009 Potrawa jest super pyszna, domownikom i wszystkim gościom bez wyjątku smakowała. Ja zrobiłam z samych podudzi (pałki). Asiu dziękuję za przepis i daję ocenę Jak któregoś dnia odmrożę to dodam zdjęcie. Pozdrawiam. Cytuj
asiak30 Opublikowano 28 Grudnia 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 Bardzo się cieszę, że kurczak smakował :grin: I bardzo dziękuję za ocenę :) Z dań na kurczaka polecam jeszcze kurczaka w coca-coli https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=4507&hl= i jeszcze piersi kurczaka przygotowane jak ryba po grecku polecam :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 Asiu dziękuję napewno wypróbuję. Cytuj
figiel Opublikowano 1 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2010 ZROBIŁAM TEGO KURCZAKA NA SYLWESTRA...R=E=W=E=L=A=C=J=A .OBAWIAŁAM SIE CYNAMONU ,NIE POTRZEBNIE , SMAKOWAŁ WYŚMIENICIE , A SOSIK PALCE LIZAĆ !!!!! POZDRAWIAM NOWOROCZNIE I DZIEKUJĘ ZA PRZEPIS :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2010 Asiu potrawa doczekała się odmrożenia, dodałam obiecane zdjęcie. Powtórnie dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.