rybshi Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2009 Hej mam pytanie czy w przepisach taki składnik jak woda jest ważny czy mogę sobie wlać szklankę kranówki, czy lepiej szklane wody mineralnej? A może zainwestować w dzbanek filtrujący wodę? Czy woda ma znaczenie? Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 nie, nie i jeszcze raz nie. w ogóle cała bajka o smaku wody jest jak rozmowa o hmmm... nawet cięzko jest mi przytoczyć przykład, wiadomo są wody lecznicze typu Zuber, tutaj smak a raczej zapach wpłynąłby na potrawę :) kiedyś w radiu BBC zaproszona prezesa wody Perrier. pierw zachwalał unikalny smak wody, a potem prowadzący zaprosił go na test gdzie były 3 szklani z wodą w której 1 to perie, więc szanse na trafienie był całkiem spore... otóż prezes w 3 próbach wskazał kranówkę dostępną w budynku radia :) do picia na codzień polecam wody średniozmineralizowane czyli o zawarości mineralnej od 500 do 1500 mg/l Cytuj
PerfectExample Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Ale pytanie było o wodę do potraw. Ja wychodzę z założenia, że skoro i tak te składniki (w tym woda) zostaną poddane wysokiej temperaturze (pieczenie, smażenie, itp), to mogę wlać kranówkę, bo ewentualne drobnoustroje zostaną wybite, a smaku tej wody i tak się z potrawy nie wyodrębni. Cytuj
Garfild Opublikowano 7 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2010 Ale pytanie było o wodę do potraw. Ja wychodzę z założenia, że skoro i tak te składniki (w tym woda) zostaną poddane wysokiej temperaturze (pieczenie, smażenie, itp), to mogę wlać kranówkę, bo ewentualne drobnoustroje zostaną wybite, a smaku tej wody i tak się z potrawy nie wyodrębni. Dla pewności używaj przegotowanej kranówki, bo przetrwalniki nie śpią :-( a jak wiadomo kranówka jest bardziej mineralizowana od większości nieodmineralizowanych wód mineralnych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi