Bahus Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zapiekanka wiosenna 1 główka młodej kapusty 50 dag pieczarek 60 dag ziemniaków 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 0,5 l rosołu (może być z kostki) 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietany 10 dag tartego żółtego sera sól i pieprz do smaku Kapustę umyć i poszatkować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Składniki zalać rosołem i gotować ok 5 min. Odcedzić. Wywar zachować. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem. Dodać śmietanę i przecier pomidorowy. Posolić i popieprzyć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków,następnie warstwę duszonych ziemniaków i znowu warzywa. Układać tak warstwami, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę skrapiać sosem. Wierzch zapiekanki polać resztą sosu i posypać tartym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok 40 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.