Kaliope Opublikowano 1 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2009 Sernik to niezmiennie moje ulubione ciasto. Zamieściłam już kiedyś na forum przepis na sernik z wiśniami i migdałami. Ten jest inny... pełna, duża blaszka pysznego serniczka z serka śmietankowego, z konfiturą wiśniową.. kruche ciasto kakaowe i białe, czekoladowa polewa... mmm... dla mnie bomba. Wprost przepadam za sernikami... w każdej postaci. Niestety popełniłam jeden błąd - zbyt długo zajęło mi starcie ostatniej części ciasta na pianę, wskutek czego podczas pieczenia bardzo spadła. Mimo tego ciasto wszystkim bardzo smakwało. Polecam! Ciasto: - 3 szklanki mąki - 1 kostka margaryny - 2 żółtka - 1/2 szklanki cukru pudru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao - zagnieść kruche ciasto, podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao a jedną zostawić jasną. Ciasto najlepiej zrobić wieczorem poprzedniego dnia i włożyć na noc do zamrażarki Masa serowa: - 1/2 kg serka śmietankowego - 1/2 kostki margaryny - 4 żółtka - 1 szklanka cukru pudru - 2 łyżki budyniu śmietankowego - margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając. Na koniec dodać ser i proszek budyniowy, dobrze zamieszać. Piana: - 4 białka - 2 łyżki cukru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kisielu - białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać mąkę ziemniaczaną, zamieszać Dodatkowy składnik: konfitura wiśniowa (mogą być też powidła śliwkowe) Wykonanie: - dużą blaszkę wymarować margaryną - na spód zetrzeć ciasto białe - na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową - na konfiturę zetrzeć część ciasta ciemnego - następnie wyłożyć masę serową - na ser ubitą pianę - na pianę zetrzeć resztę ciata ciemnego - piec w temperaturze 200 stopni przezgodzinę i sprawdzić patyczkiem Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową. Cytuj
andy8 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Nie moge wprost uwierzyć że w tym serniku jest tylko pół kg sera-pięknie wygląda i zapewne niesamowicie smakuje :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 2 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Dziękuję :-D A sera jest tylko 1/2 kg!! No, ale są też 3 warstwy ścieranego ciasta kruchego i piana... gdyby piana mi nie spadła byłby wyższy :D Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do pieczenia :grin: Cytuj
apsik Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Kingo przymierzam się jutro do tego serniczka i tylko jedno pytanie......ser ma być mielony w kostkach czy raczej taki wiaderkowy---z góry dziękuję za odpowiedż i pozdrawiam. Cytuj
marzycielka Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Ja ostatnio wypróbowałam ten przepis i serniczek wyszedł pyszny, że szybko zniknął. Cytuj
Kaliope Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Droga Elu przepraszam, że odpisuję tak późno ale nie korzystałam dziś za wiele z komputera i teraz dopiero zauważyłam Twoje pytanie. Ja piekłam ten serniczek z sera śmietankowego, który nazywa się "Pacynka" i jest sprzedawany w kostkach po 250g. Nie trzeba go mielić bo ma taką kremową konsystencję i wspaniale nadaje się do serników. Jeśli u Ciebie takego serka nie ma, to myślę, że śmiało możesz użyć zwykłego twarogu, tylko, że trzeba go zmielić. Albo gotowego mielonego sera z wiaderka :mrgreen: Eluniu cieszę się, że upieczesz ten serniczek i już czekam z niecierpliwością na Twoją opinię!!! Mam też nadzieję, że dołączysz zdjęcia :neutral: Marzycielko baaardzo się cieszę, że serniczek smakował! Dzięki za wypróbowanie przepisu. Pozdrawiam Was obie serdecznie i dobrej nocy! :-? Cytuj
apsik Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Kingusiu upiekłam placuszek według Twojego przepisu i polecam wszystkim-nie jest drogi i szybko się robi i oczywiście smaczny-co najważniejsze. Nie wygląda tak pięknie jak Twój -ja tylko popudrowałam -to z lenistwa-ale znikał w bardzo szybkim tempie. Obiecane fotki-pozdrawiam i do następnego klikania. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Droga Elu ja z wielkim podziwem i najzupełniej szczerze stwierdzam, że Twój serniczek wygląda wspaniale i o niebo lepszy od mojego. Przede wszystkim nie spadła Tobie piana (której u mnie nawet nie widać) i jest taki ładny, kolorowy... Bardzo, bardzo cieszę się, że smakował i że wypróbowałaś przepis :) Serdeczne pozdrowienia dla Ciebie i rodzinki! Cytuj
Gość dorota35 Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 sernik wygląda bardzo smakowicie ja sie tylko chciałam dowiedziec czy przepis ten jest na duża blache czy moze mniejszą Cytuj
Kaliope Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Dorotko przepis jest na dużą blachę prostokątną (40x25). Daj znać jeśli zdecydujesz się upiec :D Pozdrawiam ciepło! Cytuj
Gość dorota35 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 serniczek zrobiłam...wyszedł pyszny...bardzo ciekawa kombinacja zawsze cos innego...pozdrawiam:D Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Dziś upiekłam ten sernik. Ciasto trzymałam w zamrażarce w "komorze szybkiego chłodzenia" około 2,5 godz.Bardzo fajnie się ścierało.Nie było ani za twarde,ani za miękkie. Na pomysł upieczenia wpadłam wczoraj popołudniu,jak byłam w pracy,więc nie wszystko miałam to,co w przepisie,a tylko to,co było w moim sklepie :D Do masy użyłam dwie kostki półtłustego twarogu. Zamiast konfitury dżem wiśniowy z Łowicza-ma w sobie całe wiśnie. No i zwykły cukier,bo pudru w domu miałam za mało. Zdjęcia później,jak będę kroic. O ile zdążę,bo rodzinka już krąży wokół jak jakieś rekiny :) Cytuj
Basia K Opublikowano 29 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2009 Tak mi wyszedł ten serniczek. Nie wiem,czy to powód tego,że użyłam zwykłego cukru zamiast pudru,ale jak dla mnie ciut za słodki.Następnym razem dam trochę mniej cukru.To cała ja,zawsze zmniejszam ilości cukru. Ogólnie-ciacho bardzo dobre. Cytuj
andy8 Opublikowano 30 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Listopada 2009 Basiu ja też tak mam że zawsze zmniejszam ilość cukru jak na razie nikt się nawet nie poznał a to oznacza że każde ciasto może być ciut mniej słodszeTwoje ciacho pierwsza klasa-pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.