Bahus Opublikowano 7 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2005 Kluski śląskie 75 dag ugotowanych ziemniaków 20 dag mączki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko, sól i mączkę ziemniaczaną. Wyrobić na gładką masę. Z ciasta formować kulki o średnicy ok. 3 cm. Lekko spłaszczyć. Palcem zrobić małe wgłębienia. Kluski wrzucić do osolonego wrzątku. Gotować do chwili wypłynięcia na powierzchnię.Odcedzić. Podawać polane wszelkimi sosami. Cytuj
angelika Opublikowano 12 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2005 ja jeszcze dodaje łyżeczkę stopionego masła są bardziej puszyste Cytuj
Gość BOZEKO Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Chcialabym uproscic sprawe........... 8) do klusek ,nie daje jajek....dziele ugniecione ziemniaki na 4 czesci...wyjmuje jedna czesc ...to miejsce uzupelniam maka ziemniaczana....dokladam ta wczesniej wyciagnieta czesc...mieszam...kulam kluchy...i na wrzatek....nie ma obawy.....nierozleca sie....... :D Cytuj
angelika Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 oglądałaś dzisiaj w telewizji 8) :D Cytuj
->Renia<- Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 ja też dzielę na cztery części dodaje mąkę ziemniaczaną i trochę mleka 2 lub 3 łyżki Cytuj
tutunia Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Ja dzielę utarte ziemniaki na 3 części, dodaję mąkę ziemniaczana i jajko. Wychodzą zawsze. Mieszkam na Śląsku :wink: Cytuj
beacia65 Opublikowano 15 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 ja zawsze dodawałam jajka ,ale od kogoś dowiedziałam się, że można bez, to od tego czasu robię bez jajek .nie widzę żadnej różnicy . Cytuj
Bahus Opublikowano 15 Lutego 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2006 Po dodaniu jajek i ewentualnie masła kluski są bardziej puszyste i mniej "gumowate" Bahus Cytuj
arabika Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Wszystko fajnie tylko jedna rada ; Ziemniaki muszą być zimne a najlepiej kiedy są ugotowane poprzedniego dnia ta rada dotyczy także ciasta na kopytka .Pozdrawiam :D Cytuj
tutunia Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Niekoniecznie! Ja przecieram ziemniaki zaraz po ugotowaniu, jeszcze ciepłe mieszam z pozostałymi składnikami i zawsze jest OK :D Cytuj
arabika Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Przetrzeć można ciepłe ale przed zmieszaniem z mąką i jajkami trzeba ziemniak wystudzić .Wiem to z własnego doświadczenia .Kiedyś chciałam zrobić szybko kopytka i do ciepłych przetertych ziemniaków dodałam składniki .Ciasto wyszło rzadkie mimo że zwiększyłam ilosc maki 2x nie można go było wyrobić ,Później w ksiace kucharskiej wyczytaalm ze właśnie zimne ziemniaki są gwarantem udanego ciasta .Od kiedy tak robie wszystko jest OK :D Cytuj
tutunia Opublikowano 17 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2006 Ile kucharzy tyle sposobów i każdy jest dobry. A to tylko zwykłe kluski... Cytuj
gosiek50 Opublikowano 10 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2006 Te kluski są naprawde pyszne, ja je podaje z gulaszem na ostro.Polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.