sylwuśka Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Potrzebne nam bedzie : Makaron do lazani 0,5kg miesa mielonego 1 opakowanie mrozonki warzywnej 6 plasterków sera tostowego oraz dowolnego ja uzywam plasterków Edama 1 duza cebula 1,5 glówki czosnku przecier pomidorowy sos beszamelowy Makaron (ja zuzywam 9 platów) wrzucamy do wrzácej osolonej wody i czekamy chwilke az zmieknie.Ukladamy na wysmarowaná maslem blache 3 platy makaronu. Cebule kroimy w kostke podsmazamy na patelni, dodajemy mieso wyciskamy czosnek i doprawiamy do smaku: sól, pieprz, papryka, bazylia, oregano. Ugotowane wczesniej warzywa dodajemy do mieska i chwile wszystko razem dusimy. Dodajemy przecier pomidorowy i wszystko razem mieszamy. Na blache z makaronem wykladamy: makaron z warzywami i polewamy go sosem beszamelowym na to wykladamy plasterki sera tostowego i przykrywamy to wszystko makaronem. I powtarzamy czynnosc : miesko z warzywami makaron i dopiero teraz na makaron sos :grin: Wkladamy wszystko do rozgzanego piekarnika 180 stopni. Moja lazania piekla sie 30 minut po tym czasie wyjelam lazanie i ulozylam na niej ser i jeszcze przypieklam 10 minut. Naprawde pyszne dania wczoraj goscilo na naszym stole :-D Polecam smacznego Data na zdjeciach jest nie dobra ;/ Cytuj
Tulsa Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Moja wersja jest następująca: Sos boloński: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 puszka całych pomidorów bez skórek w zalewie - 1 seler naciowy - 2 cebule - 1 większa marchewka - 4-6 ząbków czosnku - 1 mała puszka koncentratu pomidorowego - olej do smażenia - oregano - bazylia - sól - pieprz czarny mielony - papryka słodka mielona Na oleju podsmażamy całe ząbki czosnku,cebule pokrojone w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce o grubych oczkach.Potem dodajemy drobno pokrojony seler naciowy.Do podsmażonych warzyw dodajemy całe mięso mielone,które przesmażamy do siwego koloru.Następnie dodajemy pomidory z puszki,w garnku rozdrabniamy je.Potem dodajemy całą puszkę koncentratu pomidorowego.Doprawiamy solą,pieprzem,bazylią,oregano i papryką.Na koniec wyjmujemy czosnek. Sos beszamelowy: - 1 litr mleka - 100 g masła - 2 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól - pieprz czarny mielony Masło rozpuścić w garnku z mąką pszenną,doprowadzić do spienienia.Potem wlać mleko i zagotować,mieszając bardzo często.Po zagotowaniu dodać sól,pieprz i gałkę muszkatołową. - makaron lasagne - 500 g sera zółtego - masło do wysmarowania formy Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.Naczynie żaroodporne grubo smarujemy masłem.Na spód dajemy beszamel,tylko tyle,żeby pokrył dno (niegrubo).Następnie kładziemy płaty makaronowe,aby dokładnie przykryły dno.Na makaron dajemy sos boloński (dość grubą warstwę),posypujemy startym żółtym serem.Na ser dajemy sos beszamelowy,warstwę makaronu,sos boloński.Znowu posypujemy serem i polewamy beszamelem.Następnie wykładamy warstwę makaronu,posypujemy gęsto serem,na który wylewamy resztę sosu beszamelowego. Zapiekamy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Cytuj
mydlo-powidlo Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Ja staram się zawsze mieć słoiki z gotowymi warzywami (papryka, pomidory, cukinia), które sam sobie przygotowuję gdzieś tak we wrześniu. Do lasaghne nadają się idealnie:) A swoją drogą zawsze mnie intryguje, jak to jest, że lasaghne to prawie to samo co spaghetti bolognese, tylko przyrządzone w inny sposób... a różnica jest diametralna:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.