asienka19873 Opublikowano 2 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2009 Cevapcici-czyli paluszki z miesa mielonego -500g miesa mielonego(wolowe,badz mieszane z wieprzowym) -1 cebula, -2-3 zabki czosnku, -4 lyzki posiekanej pietruszki, -1 lyzeczka papryki(slodka lub ostra-wg gustu) -1 lyzeczka soli, -1 lyzeczka pieprzu, -1 lyzka maki Cebule pokroic w kosteczke,zrumienic na patelni(mozna tez dodac surowa).Czosnek posiekac lub przecisnac przez praske. Mieso wymieszac z cebula,czosnkiem i pietruszka,dodac reszte przypraw + make i dobrze wymieszac. Z masy formowac paluszki-2 cm grubosci i 5 cm dlugosci. odlozyc na deseczke i pozostawic na ok pol godziny zeby masa miesna polaczyla sie z maka,paluszki beda nieco scislejsze. Smazyc na naoliwionej patelni(badz na patelni grilowej) lub na grilu 10-15 min. obracajac co jakis czas.Zycze smacznego :grin: ps. przepis pochodzi z niemieckiego forum. Niestety nie mam fotek bo zapomnialm zrobic,doloacze nastepnym razem! :-D Cytuj
asienka19873 Opublikowano 13 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Dodaje fotke cevapcici :mrgreen: a i zapomnialam dodac ze z podanych skaldnikow wychodzi ok 15szt. Mozna podac je z ziemniaczkami,ryzem badz tak jak ja wczoraj z tostem i salata. :neutral: Cytuj
sylwuśka Opublikowano 13 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2009 Asienka19873 mart podawala nam podobny przepis na halloween :neutral: To tak zwany kebab :-? Tylko tam pisalo ze jeszcze wykalaczke w srodek wsadzic :( Ja jeszcze tego nie robilam, ale jadlam latem z grila i z owczego miesa :mrgreen: Jak wyprobuje sama napewno dodam fotki :? Pozdrawiam Cie goraco :o Cytuj
asienka19873 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 hej sylwuska :) ,hmmm..nie widzialam przepisu mart..Gdzie moge go znalesc? Patrzylam w jej przepisach ale nie widzialam.. znam ta chorwacka potrawe tylko pod nazwa ktora podalam. Polecam :mrgreen: Ja nie przepadam za miesem owczym i baranina. Oczywiscie jak sama wyprobujesz to wstaw foteczke ;) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Asienka przepis ten byl zamieszczony w:Porady => co na halloween :) Tam mart pisala o rulonikach z miesa mielonego. A jesli ja wyprobuje przepis napewno dolacze fotki. Pozdrawiam Cytuj
asienka19873 Opublikowano 20 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 Sylwuska dzieki za informacje,popatrzylam na ten link i przepis ale rozni sie od mojego duzo. Miedzy innymi nie daje jajka,katchupu i daje inne przyprawy. :) Ale przepis tez ciekawy,moze kiedys sprobuje.pozdrawiam cie serdecznie :mrgreen: Cytuj
mart Opublikowano 20 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2009 pisalam o potrawie szisz-kebab z cina, przepisy faktycznie troche sie roznia i w tym wklada sie patyka od szaszlyka jakby ktos jeszcze szukal to podaje link, oba przepisy sa bardzo ciekawe https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...t=0&start=0 Cytuj
mart Opublikowano 25 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2009 Asienka mam nadzieje ze nie masz nic przeciw zebym tutaj dodala zdjecie bo chyba nie ma sensu podawac tego dania jako osobny watek. Cytuj
asienka19873 Opublikowano 26 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Witaj Mart, oczywiscie nie mam nic przeciwko dodaniu zdjec :D fajnie ci wyszly te "szisz-kebaby". Tez sprobuje zrobic wg przepisu z linka ktorego podalas.pozdrawiam. Cytuj
mart Opublikowano 26 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2009 Sprobuj bo sa rewelacyjne! ja rowniez pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi