natali Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm) 3/4 szklanki dyni łuskanej 3/4 szklanki słonecznika 3/4 szklanki siemię lniane 3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie) 3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane 1 kubek mąki razowej żytniej z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1/2 słoiczka zakwasu 1/2 litra wody mineralnej gazowanej 1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek) Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu). Cytuj
gatita Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Mam pytanie, bo pojęcie pół słoika zakwasu jest bardzo względne.... Jaki to słoik i jaki zakwas, suchy czy żywy ? Cytuj
natali Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 słoiczek jest szklankowy, surówkowy Cytuj
gatita Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Jak słoik to szklankowy :grin: Ale jaka pojemność ??? I jaki zakwas ?? Cytuj
natali Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 0,2 l a zakwas dostałam razem z przepisem ale myślę że nawet kupny zakwas suchy będzie dobry Cytuj
gatita Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Kk, mam zakwas suchy w domu, kupiłam go razem z mieszanką. Myślałam, że może chodzi o takie zakwaszone ciasto. Jakbyś miała to wrzuć jakieś zdjątka. Ja piekę w maszynie więc muszę zrobić inne proporcje. Cytuj
natali Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Jutro znów bedę piekła więc jak już bedzie gotowy to wrzucę fotkę, chleb jest tak pyszny , że nie chce się juz jeść sklepowego. Cytuj
Jolcia Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Piekę bardzo podobny chlebek ,tylko z mniejszą ilością ziaren. Ja daję po 1/3 szklanki. Domownicy też wolą ten niż kupny. Trzeba też pamiętać aby zaraz po upieczeniu wyjąć chlebek z formy. Ja też po wyjęciu smaruję wodą wierzchnią skórkę. Cytuj
gatita Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Jolcia, a powiedz czemu smarujesz go wodą ? Nigdy tego nie robiłam... Może jest dłużej świeży ? Cytuj
natali Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Skórka nie jest tak twarda jak sie posmaruje wodą a świeży jest cały czas bo znika w oka mgnieniu :grin: :-D Cytuj
gatita Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Skórka nie jest tak twarda jak sie posmaruje wodą a świeży jest cały czas bo znika w oka mgnieniu :grin: :-D Ahaaaaaa.... :D Cytuj
jot Opublikowano 21 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Lutego 2010 Chleb razowy (2 foremki 30x 10cm) 3/4 szklanki dyni łuskanej 3/4 szklanki słonecznika 3/4 szklanki siemię lniane 3/4 szklanki otręby ( pszenne lub żytnie) 3/4 szklanki płatki owsiane lub gryczane 1 kubek mąki razowej żytniej z 1 kg mąki tortowej zabrać 1 kubek i resztę wsypać do misy 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 1/2 słoiczka zakwasu 1/2 litra wody mineralnej gaz 1/2 litra wody ciepłej ( nie wrzątek) witam oj ten cukier i sól na 1 kg mąki w zupełności wystarczy po 1 lyżce soli i cukru ja daje drożdże zamiast zakwasu i jest wspaniały ;) Wymieszać tak, aby woda związała się z mąką. Odłożyć zakwas do słoiczka (ok. 1/3). Masę pozostawić na 2 godziny. Po 2 godzinach przełożyć do foremek (foremki wyłożyć pergaminem) i odstawić na 8 godzin. Piec w piekarniku 1 godzinie i 15 minut w temp. 180ºC ( z góry i z dołu). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.