Tulsa Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Przepis znalazłam w gazetce "Mój Przepis" nr 5 Październik 2009 i postanowiłam wybróbować (trochę go zmieniłam). Fotki dodam jutro ze względu na częste dzisiaj u mnie wyłączenia prądu. SKŁADNIKI: - 6 jajek - 1 szklanka mąki tortowej - 3/4 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 duża butelka zielonego soku Pysio (900 ml) - 3 budynie śmietankowe z cukrem - 1 opakowanie biszkoptów z galaretką lub pierniczków - 3 zielone galaretki - 2 opakowania bitej śmietany - 1 tabliczka czekolady mlecznej - tłuszcz i bułka tarta do formy Oddzielić białka od żółtek.Białka ubić na sztywną pianę,zółtka utrzeć z cukrem.Połączyć pianę z masą zółtkową,lekko mieszając mikserem.Do masy jajecznej wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką.Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy.Piec 25 minut w temperaturze 170 C,potem jeszcze 15 minut w temperaturze 150 C.Budynie śmietankowe rozpuścić w 1,5 szklanki soku.Resztę soku zagotować i wlać budynie.Mieszając,gotować do czasu,aż powstanie gęsta masa.Ostudzić,zimną masę rozsmarować na cieście.Na masie ułożyć biszkopty z galaretką.Przykryć bitą śmietaną wymieszaną z jedną tężejącą zieloną galaretką rozpuszczoną w szklance wody.Kiedy skrzepnie,polać dwoma pozostałymi galaretkami przyrządzonymi według przepisu na opakowaniu.Wierzch oprószyć tartą czekoladą. Cytuj
Tulsa Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Dodaję obiecane zdjęcia. :grin: A ciasto jest przepyszne (właśnie jem). Polecam gorąco. Cytuj
Tulsa Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 A zamiast smarowania blachy tłuszczem i wysypywania bułką tartą stosuję poniższy produkt.Jest świetny,stosowałam go dopiero dwukrotnie,ale jestem zaskoczona,jak łatwo,po zastosowaniu,ciasto odchodzi od blachy.Polecam z czystym sumieniem. :grin: Można go znaleźć na tej aukcji: [LINK NIEAKTUALNY] Cytuj
ala291 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 śliczne to twoje ciasto Tulsa:) koniecznie musze je wypróbować:grin: Cytuj
Beella Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Super ciasto. Ja je znam jako ciasto SHREK. Cytuj
Tulsa Opublikowano 5 Marca 2010 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2010 Dziękuję Wam bardzo za miłe słowa,dziewczyny. :) :D Alu wypróbuj koniecznie (i daj znać,jak wyszło). :( Poczęstowałam też wtedy moją mamę i bardzo jej smakowało. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.