sylwuśka Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Babka ziemniaczana :grin: 2.5 kg ziemniaków 2 jajka 3 lyzki máki ziemniaczanej 2 lyzka máki zwyklej 1 cebule kielbase, boczek lub slonine sól pieprz Zimniaki tarkujemy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy máke jajko mieszamy wszystko razem.Cebulke z kielbaska badz slonina czy boczkiem podsmazamy na patelni i dodajemy do naszej ziemniaczanej masy. Blache smarujemy olejem i wylewamy mase ziemniaczaná. Wkladamy do rozgazanego piekarnika na 180stopni i pieczemy 50 do 60 minut :-D Ja dzis robilam z babke ziemniaczana z kielbaska jemy na cieplo ze smietana. Lecz najlepsza jest podsmazana na patelni drugiego dnia :D Moj maz zajada ja z ketchupem :-D Dodaje zdjecia z obiadu dzisiejszego, a jutro dodam podsmazona :D Cytuj
Kaliope Opublikowano 3 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2009 Babka ziemniaczana jest bardzo popularnym daniem na wschodzie Polski. Mieszkałam przez rok w Zamościu i często taką babkę jadłam. Zazwyczaj kroi się grube "kromki" i podaje polane gęstą śmietaną. I rzeczywiście odsmażana na patelni jest jeszcze lepsza. Można też do masy ziemniaczanej dodać jaglanej kaszy - również bardzo dobre. Potwierdzam, że warto spróbować. Cytuj
sylwuśka Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgodnie z obietnica dodaje zdjecia dzisiejszej babki odsmazanej z ketchupem :grin: Cytuj
Iwona01 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Baba ziemniaczana, to faktycznie przepyszne danie.Ostatnio robiłam ją w zeszłą niedzielę. A tak na marginesie przepis na babę jest już na tym forum :grin: Cytuj
Tulsa Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Sylwuśka,kusisz,kusisz... :-D Pamiętam,że jakiś rok (lub więcej) temu robiłam podobną,tylko w formie "keksówce" (z przepisu z gazetki "Przyślij Przepis") i wyszła bardzo smaczna. Myślę,że zrobię ją ponownie w weekend na obiad. :grin: Cytuj
sylwuśka Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Przepraszam bardzo forumowiczow i Ciebie Iwonko szukalam przepisu na babke ziemniaczana na forum i nie znalazlam. Pomyslalam wiec, ze bedzie milo jak przypomne kazdemu smak tak wspanialego dania :grin: Cytuj
Iwona01 Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Sylwuśka, nic sie nie stało (piszę za siebie) :D Ja tez kiedys zamieściłam przepis na babę ziemniaczaną i jak sie okazało pózniej nie byłam pierwsza mimo,że tez przeszukałam forum :grin: Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :-D Cytuj
Dorota Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2011 Witam, skusiłam się na tę babkę ziemniaczaną, i powiem, że mojej rodzince bardzo smakowała :razz: Wychodzi jej dużo, ale jak mówi autorka przepisu, można ją też pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni - na kolację czy na obiad na drugi dzień - po prostu pycha - polecam - zwłaszcza miłośnikom ziemniaków :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę :) Cytuj
figiel Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Dorotko ,apetycznie wygląda ten ziemniaczany placek !!!! U nas jest popularny także ....pod nazwą *ruchaniec* :oops: ...nie mam pojęcia skąd ta nazwa :grin: .Zamiast pokrojonego boczku , dają cieniutkie plasterki na dno i wierzch + pieprz , sól , cebula , niektórzy dodają kaszy mannej . Ja go nie piekłam jeszcze ,ale Twoje zdjęcia zachęcaja ,zeby wypróbować . Pozdrawiam wiosennie :) Cytuj
sylwuśka Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2011 Dorotka bardzo się ciesze, że skorzystałaś z przepisu :) A twoja babka rewelacja :grin: wlasnie dawno jej nie robiłam chyba czas najwyższy ;p Cytuj
Dorota Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2011 Dziękuję za pochwałę mojej babki :) Figielku, nazwa rzeczywiście ciekawa :grin: Jeszcze raz polecam tę babkę, bo warto ją zrobić. Również pozdrawiam :oops: Cytuj
Dany Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2011 Przyznam, że nigdy nie jadłem takiego dania i jak czytam ten przepis to jakoś kiełbasa nie pasuje mi do babki :) Ale może warto spróbować Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ja wcześniej też takiej babki nie jadłam, ale czytając składniki i wykonanie - bardzo mi "zasmakowała" - więc się na nią skusiłam, i nie żałowałam. Boczek i kiełbasa nadają właśnie smak tej babce, bo taka duża ilość masy ziemniaczanej bez dodatków byłaby może mdła, a tak smakuje że hej! :) Cytuj
Dorunia Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2011 Ja potwierdzam wspaniały smak takiej babki ziemniaczanej,my robimy ja dość często właśnie w formie babki na blaszce...czasami nawet na wierzch kładziemy małe placki mięsa mielonego lub ten farsz napychamy we flaki wieprzowe grube i jest kiszka ziemniaczana pieczona na złoto w piekarniku...mmmmm pychotka!!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.