rysio51 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Kiedyś jadłem u wujka prażuchy i bardzo mi wtedy smakowały. Teraz chciałbym się dowiedzieć jak sie je robi. Wujek mi mówił, ale już nie pamiętam :grin: Cytuj
gatita Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 A czy to inaczej mówiąc pieczonki albo prażone, w zależności od regionu ? W sobotę będe robić :grin: Cytuj
rysio51 Opublikowano 4 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Chodzi mi o ziemniaki z mąką. Ale nie pamiętam jaka to miała być mąka i jakie proporcje. No i co się jeszcze dodaje? Cytuj
minia51 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Kiedyś jadłem u wujka prażuchy i bardzo mi wtedy smakowały. Teraz chciałbym się dowiedzieć jak sie je robi. Wujek mi mówił, ale już nie pamiętam :grin: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&hl=prażoki Cytuj
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2009 Rysio prażuchy to robi się z mąki, a o to co Ty się pytasz to jest lemieszka z ziemniaków, lemieszkę z samej mąki też się robi. Podaję przepis. 1,20 kg ziemniaków sól do smaku 30 dag mąki krupczatki 10 dag słoniny 1-2 łyżki siekanego kopru Ziemniaki obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i gotować. Gdy ziemniaki będą na dogotowaniu wsypać do nich mąkę ( bez odlewania wywaru), przykryć i dogotować. Następnie zlać ostrożnie wodę, a mąkę utrzeć z ziemniakami. Słoninę drobno pokroić, zasmażyć. Łyżkę maczać w gorącym tłuszczu i formować nią ziemniaki. Podawać polane słoniną ze skwarkami i posypane siekaną zieleniną. Można również podawać z wędzonym boczkiem lub posypane twarogiem. Pozdrawiam Cytuj
gatita Opublikowano 5 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2009 Chodzi mi o ziemniaki z mąką. Ale nie pamiętam jaka to miała być mąka i jakie proporcje. No i co się jeszcze dodaje? Czyli mówimy o 2 różnych potrawach, u mnie nie ma mąki. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.