delfin Opublikowano 6 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2009 bu_eczki.bmp Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. letniej wody 1 1/2 drożdży instant (ja daje świeże 50g) 2 łyżeczki cukru 1 1/2 łyżeczka soli 1 jajko 2 łyżki masła Wszystkie składniki wymieszać , wyrobić aż ciasto będzie odstawać od miski - od tego momentu wyrabiać jeszcze 5 min., zostawić na 10 min., aby odpoczęło i potem znów wyrabiać następne 5 min. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny :grin: . Przełożyć je do lekko posmarowanej oliwą miski do wyrośnięcia na ok. 1 godz. i przykryć. Po tym czasie ciasto podzielić na 10 części , z każdej uformować bułeczkę i kłaść na blaszkę. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut. Bułeczki przed pieczeniem posmarowałam roztrzepanym jajkiem i część posypałam sezamem. Ciasto jest bardzo "plastyczne" , idealnie nadaje się do robienia bułeczek w innych kształtach niż tradycyjne kajzerki Piec 15 - 17 min. w temperaturze 225 oC (ja piekłam w 220) , studzić na kratce. Smacznego :-D Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 7 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 Bardzo ciekawy przepis, musze go wybrobowa. Pozdrawiam Cytuj
delfin Opublikowano 7 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Listopada 2009 przyznam sie ze malo smakolykow mi wychodzi z ciast drozdzowych ale te mi wyszly juz za pierwszym razem przepyszne a robilam ich 3 razy i za kazdym razem sa jeszcze lepsze dla urozmaicenia posypuje raz sezamem serem zoltym, oprocz buleczek wychodza mi jeszcze rogaliki (ciasto jest wyrabiane a pozniej do lodowki na 2-3 godziny) dla mnie bylo to dziwne bo ciasto drozdzowe raczej lubi cieplo. pozdrawiam Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 8 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2009 Ja musze CI powiedziec ze bardzo lubie wypieki z ciasta drozdzowego , a dla ciekawosci ciasto drozdzowe mozna rowniez topic w wodzie. Cytuj
ala291 Opublikowano 9 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2009 ciasto drożdżowe można również,wstawić do lodowki,bo i takie sa przepisy na wypieki z ciasta drożdżowego :mrgreen: Cytuj
iwona30 Opublikowano 10 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Listopada 2009 Mam dwa pytanie: Co zrobić z masłem (czy go roztopić) i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek. Dziękuję z góry. Cytuj
Gość Barakuda Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Masło należy roztopić ,dodać schłodzone do ciasta , a żółtko rozmącic z odrobiną mleka i posmarować bułeczki przed wstawieniem do piekarnika .:mrgreen:))) Cytuj
delfin Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Mam dwa pytanie: Co zrobić z masłem (czy go roztopić) i ostatnie pytanie o jajko czy ono idzie do ciasta czy do posmarowania bułeczek. Dziękuję z góry. ja daje maslo do maki i ocieram rekami zeby sie polaczyly te skladniki i nie roztapiam, i jajko idzie do ciasta a buleczki mozna posmarowac czym chcesz mlekiem czy jajkiem. Cytuj
iwona30 Opublikowano 12 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2009 Dziękuję bardzo za odpowiedzi. Cytuj
mart Opublikowano 22 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2009 znam ten przepis jako nocne buleczki czyli ciasto sie robi wieczorem w nocy rosnie w lodowce i bardzo mocno wyrasta a piecze sie rano na przyklad na sobotnie czy niedzielne sniadanie, polecam :D Cytuj
delfin Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2009 nie koniecznie trzeba robic na noc ciasto, wystarcza 2 godzinki... ale jak ktos chce swiezutkie buleczki na niedzielne sniadanie to mozna i tak pozdrawiam Cytuj
Stokrotka Opublikowano 29 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Stycznia 2010 Pyszne bułeczki. Ja dodałam do ciasta pół roztrzepanego jajka, a resztą posmarowałam bułeczki. Dziękuję za przepis i polecam wszystkim Cytuj
lenarcik Opublikowano 22 Września 2011 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2011 Muszę koniecznie spróbować:)) Cytuj
zebcia Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2011 Jutro je zrobię. Mam tylko pytanie w przepisie jest "1 i 1/2" (półtora?) opakowania drożdży instant? Bo mam w domu tylko 1 saszetkę oetkera wystarczy czy zrobić z mniejszej proporcji? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.