Gość dawid1346 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Witam Kochani. Mam zamiar zrobić sobie frytki, ale nie wiem jaki olej najlepiej się do tego nadaje. Proszę o podpowiedzenie mi jakiego oleju użyć. Pozdrawiam Dawid Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 11 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Listopada 2009 Ja uzywam do frytek oleju słonecznikowego. Ma neutralny smak. Pozdrawiam Cytuj
Gość adamm Opublikowano 24 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2009 ja sam smaze na castrol`u ale polecam slonecznikowy :D Cytuj
Luczexx Opublikowano 11 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2009 ODRADZAM słonecznikowy, olej ten należy spożywać na zimno, a podgrzewać można go tylko do 100C polecam fryturę, kiedyś mozna było ją zakupić w biedronce, na codzień w hurtowniach gastro, makro itd. olej rzepakowy też jest dobry i ZDROWY, wbrew istniejącej opinii, wartościami odżywczymi jest bardzo zblizony oliwie z oliwek. ma prawie identyczną zawrtość kwasów tłuszczowych. tak więc na koniec powtarzam jeszcze raz, nie należy smażyć na oleju słonecznikowym! lepiej wybierz smalec, olej rzepakowy lub oliwe z oliwek. Cytuj
broker Opublikowano 4 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2010 Ja smażę zawsze na rzepakowym :? Cytuj
magdalenka_23 Opublikowano 6 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2010 Kurde blaszka, nie miałam pojecia o tym, że olej słonecznikowy można używać tylko do tak niskich temperatur. Szczerze powiem jestem w szoku Cytuj
Kacza Opublikowano 25 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Lutego 2010 Ja tam używam kujawskiego. Jest dobry do wszystkich dań, tym bardziej do frytek ;) Cytuj
Slawek40 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2010 a nie lepiej w piekarniku :D Cytuj
marzenab83 Opublikowano 20 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2010 Ja smażę na słonecznikowym, bo na rzepakowym nie smakują mi frytki. Może źle robię, ale nie zmienię moich przyzwyczajeń;-) Cytuj
koczelada Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Wygrzebałam trochę stary temat, bo szukałam czegoś o frytkach i postanowiłam sprostować jedną rzecz - co do tych kwasów tłuszczowych to rzepak wypada dużo lepiej niż oliwa z oliwek :) Ma dużo mniej kwasów nasyconych czyli tych powodujących choroby serca itp, a dużo więcej tych dobrych, jak np Omega3 :) Generalnie olej rzepakowy jest pod tym względem najzdrowszy i to na nim najlepiej smażyć, nie tylko frytki :) Cytuj
Dorota Opublikowano 12 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2011 Też o tym słyszałam i dlatego ostatnio przerzuciłam się na olej rzepakowy :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi