Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sezon dyniowy trwa.Polecam smaczne i szybkie w wykonaniu placuszki.

15 dag mąki pszennej

150 ml mleka

4 jajka

40 dag dyni (twardy miąższ)

sól, olej do smażenia, cukier puder

Dynię starkować na średnich oczkach. Mąkę, jaja, mleko i szczyptę soli zmiksować, dodać dynię i dokładnie wymieszać. Kłaść na patelnię niewielkie placuszki i smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Po usmażeniu posypać obficie cukrem pudrem.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

A mozna zrobić bez jajek ? obawiam ze sie mogą rozleciec a jakos nie przychodzi mi do glowy rozsadny zamiennik :-?

Opublikowano

Nigdy nie robiłam bez jajek. Nie mam pojęcia czym można je zastąpić. Pozdrawiam.

  • 1 rok później...
Opublikowano

Mogę powiedzieć, że nie jestem amatorką dyni. W dzieciństwie zraziłam sie do zupy zacierkowej z dynią, w occie też mi nie smakuje. W tych plackach jej nie czuć i smakują całej rodzinie. Kilka dyń mam w piwnicy i czekają na zimowy przerób. Placuszki na zdjęciu są z tegorocznego zbioru. post-7505-0-50631800-1351628512_thumb.jp post-7505-0-59515800-1351628562_thumb.jp

Opublikowano

Ja robiłam inne placki z dyni, wytrawne, też były dobre. Dzięki za przypomnienie przepisu, jak tylko będę miała dynię to się na te placki skuszę, bo wyglądają apetycznie 🙂

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Poniższe proporcje pozwoliły mi usmażyć kilkanaście placuszków, które
wystarczyłyby na przekąskę dla trzech, lub na solidne danie obiadowe
dla dwóch osób.

  • ok. 400 – 500 gr miąższu z dyni (czyli połówka niedużej dyni pozbawiona skóry i pestek)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • dwa jajka
  • przyprawy: imbir, sól, pieprz
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
Składniki dodatku w postaci sosu pomidorowego

  • dwa pomidory świeże lub z puszki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka octu winnego lub balsamicznego
  • przyprawy: zioła, sól, pieprz

 

  • 4 miesiące temu...
  • 4 lata później...
  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.