ina12 Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Przepis z wydania " Ciasta na stół" Ciasto 7 jajek szklanka cukru pudru szklanka mąki + 2 łyżki mąki 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao 2 łyżki kisielu wiśniowego w proszku Proporcje na średnią blaszkę, upiekłam w dużej tortownicy Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i razem zmiksować. Szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z odłożoną mąką, trzecią z kakao, a czwartą z kisielem. Na środek blaszki wykładać po 3 łyżki każdej porcji ciasta, zaczynając od ciasta z makiem, a kończąc na cieście z kisielem. Tak przygotowane ciasto piec 40 minut , a po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja piekłam 35 minut. Krem 2 szklanki wody 2 op. zielonej galaretki, użyłam agrestowej 1/2 litra śmietany kremówki 2 op. śnieżki, użyłam na mleko Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze "Śnieżkami", dodać tężejącą galaretkę i wymieszać, zmiksowałam. Dekoracja: dowolna polewa do ciast. Na ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość polać polewą. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Halinko! Bardzo apetycznie wyglada to ciasto. Gratulacje. Godne wyprobowania. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Halinko znowu smakowity przepis :) Trzeba koniecznie wypróbować :mrgreen: Cytuj
figiel Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Halinko ,jestem pod wrazeniem :) .. ..ciasto prezentuje się wspaniale .... Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Dziękuję ślicznie Wam za pochwałę i pozdrawiam Was serdecznie. Dodam że ładną zabawę z tym ciastem miałam, żeby w miarę równo podzielić to rozdzieliłam na cztery głębokie talerze i oczywiście w ruchu były cztery łyżki. Cytuj
Kaliope Opublikowano 14 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Halinko ależ ciekawy przepis nam zaserwowałaś :) Piękny wypiek!!! Powiedz proszę, bo nie za bardzo rozumiem, jak należy wykładać to ciasto na środek blaszki... nie za bardzo potrafię to sobie wyobrazić a chętnie wypróbuję przepis! Pozdraawiam Cię serdecznie :mrgreen: Cytuj
ina12 Opublikowano 14 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2009 Kingo ciasto trzeba wykładać stale na środek wpierw z makiem, następnie na nie ciasto wymieszane z dwiema łyżkami mąki z kakao i na końcu z kisielem i ponownie znów nakładać kolejno na środek aż do wyczerpania ciasta. Ciasto tak samo się nakłada jak na zebrę. Ja dodałam orginalny przepis. Serdeczne pozdrowienia i dziękuję za pochwałę. Cytuj
andy8 Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Ale fajne ciacho taki tulipan przekładany-na pewno smakuje wybornie :) Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Aniu ja nie mogę wypowiedzieć się na ten temat, chwalili, smakowało i to bardzo. Na prośbę dałam przepis. Pozdrawiam Cytuj
k@sia Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Ciasto wygląda świetnie :) Powiedz mi Inko jaką średnicą ma tortownica, w której piekłaś to ciasto? Cytuj
ina12 Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Kasiu tortownica ma średnicę 30 cm. Cytuj
Kaliope Opublikowano 15 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Halinko dziękuję za odpowiedź. Ciasto tak apetycznie wygląda, że mam wielką ochotę je upiec. gdy się tego podejmę, dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam ciepło! Cytuj
apsik Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Halinko witam Cię serdecznie i stwierdzam,że ciacho wygląda przepięknie -kolorowo i smacznie. Mam wszyskie te ksiazeczki ,ale czytając napewno nie pomyślałam ,że może tak wyglądać-dzięki za zdjęcie i pozdrawiam całą rodzinkę. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Eluniu ja również Cię witam bardzo serdecznie. Ja sobie pomyślałam że po przekrojeniu będzie wygladąć jak zebra. Ukształtowało się inaczej, osobiście podoba mi się i brałam pod uwagę krem którego smak znam. Błędem jest że bardzo dużo osób nie podaje w jakich blaszkach piecze i jakiej one są średnicy. Orientować się trzeba samemu po składnikach ciasta i kremu. Pozdrawiam Ciebie wraz z całą rodzinką, życząc dużo zdrowia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi