Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przepis z wydania " Ciasta na stół" Ciasto 7 jajek szklanka cukru pudru szklanka mąki + 2 łyżki mąki 1/2 szklanki oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki suchego maku 2 łyżki kakao 2 łyżki kisielu wiśniowego w proszku Proporcje na średnią blaszkę, upiekłam w dużej tortownicy Białka z cukrem pudrem ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i razem zmiksować. Szklankę mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej i ponownie wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części. Pierwszą część wymieszać z makiem, drugą z odłożoną mąką, trzecią z kakao, a czwartą z kisielem. Na środek blaszki wykładać po 3 łyżki każdej porcji ciasta, zaczynając od ciasta z makiem, a kończąc na cieście z kisielem. Tak przygotowane ciasto piec 40 minut , a po wystudzeniu przekroić na dwa blaty. Ja piekłam 35 minut. Krem 2 szklanki wody 2 op. zielonej galaretki, użyłam agrestowej 1/2 litra śmietany kremówki 2 op. śnieżki, użyłam na mleko Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody i odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze "Śnieżkami", dodać tężejącą galaretkę i wymieszać, zmiksowałam. Dekoracja: dowolna polewa do ciast. Na ciasto wyłożyć krem, przykryć drugim blatem i całość polać polewą.

post-2336-1258221798_thumb.jpg

post-2336-1258221812_thumb.jpg

post-2336-1258221820_thumb.jpg

Opublikowano

Dziękuję ślicznie Wam za pochwałę i pozdrawiam Was serdecznie. Dodam że ładną zabawę z tym ciastem miałam, żeby w miarę równo podzielić to rozdzieliłam na cztery głębokie talerze i oczywiście w ruchu były cztery łyżki.

Opublikowano

Halinko ależ ciekawy przepis nam zaserwowałaś :) Piękny wypiek!!! Powiedz proszę, bo nie za bardzo rozumiem, jak należy wykładać to ciasto na środek blaszki... nie za bardzo potrafię to sobie wyobrazić a chętnie wypróbuję przepis! Pozdraawiam Cię serdecznie :mrgreen:

Opublikowano

Kingo ciasto trzeba wykładać stale na środek wpierw z makiem, następnie na nie ciasto wymieszane z dwiema łyżkami mąki z kakao i na końcu z kisielem i ponownie znów nakładać kolejno na środek aż do wyczerpania ciasta. Ciasto tak samo się nakłada jak na zebrę. Ja dodałam orginalny przepis. Serdeczne pozdrowienia i dziękuję za pochwałę.

Opublikowano

Ciasto wygląda świetnie :) Powiedz mi Inko jaką średnicą ma tortownica, w której piekłaś to ciasto?

Opublikowano

Halinko dziękuję za odpowiedź. Ciasto tak apetycznie wygląda, że mam wielką ochotę je upiec. gdy się tego podejmę, dam znać jak wyszło :) Pozdrawiam ciepło!

Opublikowano

Halinko witam Cię serdecznie i stwierdzam,że ciacho wygląda przepięknie -kolorowo i smacznie. Mam wszyskie te ksiazeczki ,ale czytając napewno nie pomyślałam ,że może tak wyglądać-dzięki za zdjęcie i pozdrawiam całą rodzinkę.

Opublikowano

Eluniu ja również Cię witam bardzo serdecznie. Ja sobie pomyślałam że po przekrojeniu będzie wygladąć jak zebra. Ukształtowało się inaczej, osobiście podoba mi się i brałam pod uwagę krem którego smak znam. Błędem jest że bardzo dużo osób nie podaje w jakich blaszkach piecze i jakiej one są średnicy. Orientować się trzeba samemu po składnikach ciasta i kremu. Pozdrawiam Ciebie wraz z całą rodzinką, życząc dużo zdrowia.