apsik Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Dostałam ten przepis od znajomej i może jest on składanką wielu różnych wersji to dla mojej rodzinki był bardzo smaczny i pozwałam sobie zamieścić go tutaj.Jeżeli jednak okazałoby się ,że jest podobny -to moderator będzie wiedział co zrobić. SKŁADNIKI Pieczemy biszkopt na 4 jajkach i smarujemy go dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. KREM 1/2 litra śmietany kremówki 40 dag serka -ma być taki kanapkowo-sernikowy-ja dałam ,,mój ulubiony,,bo taki polecała autorka-u mnie do kupienia w każdym sklepie cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru i teraz można dać 3 śmietan fiksy lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody Ubić śmietanę z dodatkiem cukru i smietan-fiksów bądż żelatyny Potrzebne nam będzie jeszcze około 24 szt delicji-najlepiej kupić na wagę. Można zrobić tak,że układamy delicje na dżemie i zalewamy kremem lub kładziemy krem na dżemie i układamy delicje czekoladą do spodu lekko je wciskając w krem. Na sam koniec należy polać je polewą -najlepiej sprawdza się rozpuścić czekoladę mleczną w odrobinie mleka lub zrobić polewę z żelatyną,która jest zamieszczona na forum-autorstwa Joli. Jeżeli będzie coś niejasnego to służę pomocą w miarę możliwości. Zdjęcie które wkleiłam może nie jest zachęcające bo to końcówka ciacha. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Eluniu nie krytykuj swojego wyrobu, wygląd ma zachęcajacy i napewno jest ciasto bardzo smaczne. Ciekawi mnie z jakiego ulubionego serka robisz, czy z kremowego tak jak dawniej napisałaś?. Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 A mnie zachwyciła ta piękna, równiuteńka warstwa czekolady na wierzchu :) wygląda wspaniale, jak całe ciasto. Ja mam jednak dwa pytania: Elu napisz proszę w jak dużej blaszce piekłaś bizkopt i jak dokładnie zrobić ten krem, dobrze? Dziękuję i pozdrawiam :mrgreen: Cytuj
apsik Opublikowano 16 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Cieszę się ,że interesujecie się ciastem...jeżeli chodzi o wielkość blaszki Kingusiu to taka normalna chyba 27 na 36 albo 40. Natomiast krem to najpierw ubijam kremówkę z cukrami i jeżeli daję śmietan fix to z nim i na końcu powoli daję ser miksując na wolnych obrotach,jeżeli jednak jest żelatyna to daje ją na samym końcu. Halinko pytasz się o ser -do tego ciasta autorka polecała wieluński,,mój ulubiony-można kupić np.w kauflandzie. Myślę jednak,że może być również taki ser wiaderkowy np. z biedronki . Pozdrawiam i odpowiem na każde pytanie. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Elu, rewelacyjne to ciacho i musi super smakowac. Pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2009 Dziękuję, z biedronki stale mam Delfiko. Jak będę robić to ciasto kupię ser z Kauflandu. W sobotę mam w planie inne ciasto, a to będzie jako następne. Pozdrawiam Cytuj
andy8 Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 mnie też ta polewa urzekła,całe ciasto równiuśkie jak spod linijki :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Elu wygląda rewelacyjnie :) I jak grubo czekolady :mrgreen: M już ma ślinotok ;) Chyba i ja się nie oprę ;) Cytuj
apsik Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2009 Witam ponownie -widzę ,że jednak polewa cieszy się największym zainteresowaniem. Nie podawałam przepisu na nią bo wydawała się troszkę za twarda akurat do tego ciasta i polecałam rozpuścić czekoladę w mleczku. Jednak możecie wypróbować-naprawdę smaczna,ale polecałabym ją raczej do serników i innych które są bardziej zwarte.Według mnie troszkę ciężko się kroiła..................ale przepis oczywiście podaję. Należy zagotować 200 ml kremówki i rozpuśćić w niej gorzką czekoladę. Oddzielnie rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w odrobinie wody-zostawić żeby napęczniała i wtedy dodać trochę kremówki gorącej i dobrze rozmieszać,dodać do kremówki z czekoladą i ponownie zagotować. Poczekać chwilkę żeby przestygła nieco i polewać ciasto. Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Eluniu dziękuję za przepis. Osoby które miały przyjemność to ciasto kosztować bardzo je chwalili. Na biszkopt wyłożyłam marmoladę własnej roboty, a zmianę jaką zrobiłam to widać. Polecam wszystkim, spróbujcie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2009 Witam Halinko i bardzo mi miło,że pokusiłaś się na ciasto. Wygląda fajnie i inaczej i to jest właśnie wspaniałe,że każdy dostosuje przepis do swojego smaku i upodobań. Pozdrawiam iżyczę miłej niedzieli. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.