Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dostałam ten przepis od znajomej i może jest on składanką wielu różnych wersji to dla mojej rodzinki był bardzo smaczny i pozwałam sobie zamieścić go tutaj.Jeżeli jednak okazałoby się ,że jest podobny -to moderator będzie wiedział co zrobić. SKŁADNIKI Pieczemy biszkopt na 4 jajkach i smarujemy go dżemem morelowym lub brzoskwiniowym. KREM 1/2 litra śmietany kremówki 40 dag serka -ma być taki kanapkowo-sernikowy-ja dałam ,,mój ulubiony,,bo taki polecała autorka-u mnie do kupienia w każdym sklepie cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru i teraz można dać 3 śmietan fiksy lub 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl wody Ubić śmietanę z dodatkiem cukru i smietan-fiksów bądż żelatyny Potrzebne nam będzie jeszcze około 24 szt delicji-najlepiej kupić na wagę. Można zrobić tak,że układamy delicje na dżemie i zalewamy kremem lub kładziemy krem na dżemie i układamy delicje czekoladą do spodu lekko je wciskając w krem. Na sam koniec należy polać je polewą -najlepiej sprawdza się rozpuścić czekoladę mleczną w odrobinie mleka lub zrobić polewę z żelatyną,która jest zamieszczona na forum-autorstwa Joli. Jeżeli będzie coś niejasnego to służę pomocą w miarę możliwości. Zdjęcie które wkleiłam może nie jest zachęcające bo to końcówka ciacha.

post-3528-1258364109_thumb.jpg

post-3528-1258364612_thumb.jpg

Opublikowano

A mnie zachwyciła ta piękna, równiuteńka warstwa czekolady na wierzchu :) wygląda wspaniale, jak całe ciasto. Ja mam jednak dwa pytania: Elu napisz proszę w jak dużej blaszce piekłaś bizkopt i jak dokładnie zrobić ten krem, dobrze? Dziękuję i pozdrawiam :mrgreen:

Opublikowano

Cieszę się ,że interesujecie się ciastem...jeżeli chodzi o wielkość blaszki Kingusiu to taka normalna chyba 27 na 36 albo 40. Natomiast krem to najpierw ubijam kremówkę z cukrami i jeżeli daję śmietan fix to z nim i na końcu powoli daję ser miksując na wolnych obrotach,jeżeli jednak jest żelatyna to daje ją na samym końcu. Halinko pytasz się o ser -do tego ciasta autorka polecała wieluński,,mój ulubiony-można kupić np.w kauflandzie. Myślę jednak,że może być również taki ser wiaderkowy np. z biedronki . Pozdrawiam i odpowiem na każde pytanie.

Opublikowano

Witam ponownie -widzę ,że jednak polewa cieszy się największym zainteresowaniem. Nie podawałam przepisu na nią bo wydawała się troszkę za twarda akurat do tego ciasta i polecałam rozpuścić czekoladę w mleczku. Jednak możecie wypróbować-naprawdę smaczna,ale polecałabym ją raczej do serników i innych które są bardziej zwarte.Według mnie troszkę ciężko się kroiła..................ale przepis oczywiście podaję. Należy zagotować 200 ml kremówki i rozpuśćić w niej gorzką czekoladę. Oddzielnie rozpuścić 1 łyżkę żelatyny w odrobinie wody-zostawić żeby napęczniała i wtedy dodać trochę kremówki gorącej i dobrze rozmieszać,dodać do kremówki z czekoladą i ponownie zagotować. Poczekać chwilkę żeby przestygła nieco i polewać ciasto.

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Eluniu dziękuję za przepis. Osoby które miały przyjemność to ciasto kosztować bardzo je chwalili. Na biszkopt wyłożyłam marmoladę własnej roboty, a zmianę jaką zrobiłam to widać. Polecam wszystkim, spróbujcie. Pozdrawiam serdecznie.

post-2336-1259419072_thumb.jpg

post-2336-1259419079_thumb.jpg

Opublikowano

Witam Halinko i bardzo mi miło,że pokusiłaś się na ciasto. Wygląda fajnie i inaczej i to jest właśnie wspaniałe,że każdy dostosuje przepis do swojego smaku i upodobań. Pozdrawiam iżyczę miłej niedzieli.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.