winiusia Opublikowano 17 Listopada 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2009 Wczoraj stworzyłam nowy przepis na dietetyczne makaroniki ze słonecznikiem Składniki: 2 białka 200 g słonecznika łuskanego 50 g fruktozy ( jak ktoś się nie odchudza może być cukier) Białka ubić, dodać rozdrobniony słonecznik i cukier. W oryginalnym przepisie który modyfikowałam na ta ilość ciasta było 100 g cukru, jak dla mnie to za dużo, tym bardziej, że fruktoza jest od cukru słodsza. Piekłam ok 15 min w temp 160 stopni, bez termoobiegu. Wyszły super tylko trochę mało :) Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Witaj 🙂 Skusiłam się na Twój przepis :arrow: makaroniki wyszły rewelacyjne :biggrin: Bardzo szybko się je robi i super pomysł na wykorzystanie białek. Ja właśnie zrobiłam sobie ciasto na faworki/róże karnawałowe, ciasto włożyłam do lodówki, aby się chłodziło, a w tym czasie zabrałam się za białka, które mi zostały i zrobiłam z nich właśnie te makaroniki 🙂 Ja dodałam do nich zwykły cukier, z podanego przepisu wyszło mi 30 sztuk makaroników. W podobny sposób zrobiłam też inne makaroniki m.in. z dodatkiem pestek z dyni i z otrębów - wyszły równie smaczne 🙂 Dzięki za pomysł i pozdrawiam :grin: Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 A ja mam pytanie: co dalej po ubiciu białek? :) Gdy mam już gotową masę, nakładam łyżką na formę wyłożoną papierem, wysmarowaną tłuszczem czy jeszcze w inny sposób? Dziękuję z góry za odpowiedź :) Cytuj
Dorota Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Ja nakładałam łyżeczką, na formę wyłożoną papierem, i zauważyłam że z tej formy, na której ułożyłam ciasteczka i od razu włożyłam do piekarnika i piekłam, to ciasteczka ładnie odeszły. Natomiast ciasteczka, które czekały w formie na pieczenie (bo piekarnik był zajęty), to po upieczeniu trochę nie chciały odejść. (Nie wiem o co tu chodzi :blink: ) A trzecią formę posmarowałam grubą ilością margaryny, wtedy po upieczeniu ciasteczka bardzo ładnie odchodziły. Troszeczkę się też rozlewają podczas pieczenia, więc nie należy ich za blisko układać, powodzenia 🙂 Cytuj
Kaliope Opublikowano 18 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2012 Dorotko dziękuję za odpowiedź i Twoje uwagi :) No, to na Dzień Babci i Dziadka oprócz kruchych ciasteczek z jabłkami będą też makaroniki :) Pozdrawiam! Cytuj
Dorota Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 Proszę bardzo i udanych wypieków życzę :) Ps. A te kruche ciasteczka to jakiś nowy przepis? ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 19 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2012 Dorotko kruche ciasteczka z jabłkami piekę już od dawna, ale nie zmaieszczałam dotąd przepisu.. hmm.. a może to dobry pomysł, żeby się nim podzielić :) Bo to takie ciasteczka dietetyczne, dla diabetyków, na fruktozie i z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z pszenną.. i z bezcukrową czekoladą.. Może komuś przypadną do gustu.. Ok, zamieszczę przepis jutro albo jeszcze dziś, ale trochę później :) Cytuj
Dorota Opublikowano 20 Stycznia 2012 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2012 Ooooo zapowiadają się apetycznie :) Chętnie upiekę takie ciasteczka, ślicznie dziękuję i pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.